Представници традиционалних вјерских заједница у Црној Гори

Представници традиционалних вјерских заједница у Црној Гори подржали устоличење Митрополита Јоаникија на Цетињу

Ако смо по конструкцији секуларна држава, нико нема право да оспорава, политизује или се мијеша у чин какав је устоличење једног вјерског поглавара.

Порука је ово представника исламске, римокатоличке и јеврејске заједнице у Црној Гори на скупу чија је тема била међувјерски дијалог у организацији Јеврејске заједнице поводом Дана јеврејске културе.

Помоћник Реиса Исламске заједнице у Црној Гори имам Енес Бурџевић поводом устоличења митрополита Јоаникија рекао је да свака вјерска заједница треба да бира свог поглавара.

– Ако смо секуларна држава, ја имам велики анимозитет према покушају уплитања у рад вјерске заједнице, ако ми је дата аутономност у раду. Зашто би онда неко долазио са нормативима који се мене не тичу? То је просто кршење права – рекао је Бурџовић.

Са њим је сагласан и Врховни рабин БиХ Елиезер Папо који је истакао да политика нема шта да тражи када је у питању организовање живота било које вјерске заједнице.

У том смислу, он подржава устоличење тачно онако како је то план и одлика Митрополије црногорско-приморска, оцјенивши да је чин устоличења поглавара велики дан за сваку вјерску заједницу.

Изидир Лукић, замјеним жупника конкатедрале у Подгорици, је рекао да је и римокатоличка заједница недавно имала чин устоличења свог поглавара и да у том погледу он разумије важност тог догађаја за вјернике Митрополије црногорско-приморске.

– Исто тако ускоро ћемо имати и освеће катедрале, све су то важни догађаји за Цркву и зато разумијемо и подржавамо право сваке вјерске заједнице да несметано обавља своју дужност – закључио је Лукић.

На овом догађају учестоввао и је протојереја-ставрофор Гојко Перовић, а представници све четири конфесије разговарали су о важности међурелигијског дијалога, разумијевања и прихватања једни других.

Они су се усагласалу да је неопходан дијалог, али не такав који би другима наметао наш став, него како бисмо боље упознали другог.

– Пред Богом су сви људи и потпуно је природно да различито размишљамо, али смо упућени једни на друге, да се слушамо и заједно превазилазимо проблеме – закључак је саговорника.