храм Светог Ђорђа

Преподобни Харитон Исповедник прослављен у храму под Горицом

На дан када наша Света Црква прославља спомен Преподобног Харитона Исповедника, служена је Света Литургија у подгоричком храму Светог Ђорђа, којом је началствовао протојереј ставрофор Драган Станишић.

За певницом је одговарала попадија Душка Станишић.

Након прочитаног јеванђељског зачала словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић.

Отац је указао да словенска реч Домострој спасења има изврсно, богато, дубоко и садржајно значење ( које се односи на данашњу Јеванђељску причу и која се односи на блаженства која се помињу).

,, Све то спада у Христов Домострој спасења који обухвата нашу веру у једнога Бога, Тројицу свесилну, Бога Љубави.”

Прота Станишић је подсетио на пример слепога из Јеванђељске приче који видевши Господа, повика, ,,Господе, Сине Давидов, Исусе – помилуј ме.”

Где, кроз те ријечи, видимо указао је отац – колико је сав свијет болестан, колико је отуђен и удаљен од Бога.

По његовом исцељењу, прогледању, открива нам се, шта је то уствари право доброчинство, казао је.

Највеће доброчинство је то што онај коме су се отвориле очи – пође за Исусом.

,, Јер помоћ Божија састоји се управо у томе. То је смисао Божанске милости – да пођемо за Христом, а не да примимо добро од Господа и да кренемо неким својим путем, неком странпутицом” указао је отац.

Појаснио је – да је то једна од особина света.

,, То је метеж – да људи немајући добра и добијајући оно што је Божије, не иду да добију још више, да добију самога Господа, за Њим, него иду било куда и тако пате у метежу светском – и немају оријентацију у овом Домостроју спасења.” нагласио је отац и подсетио све нас на једног великог мужа ране Цркве, Св. Харитона Исповедника.

,, Он је пошао за Христом али метеж и силници овога света су му се супротставили; који су хтели да га скрену на путеве њиховог идолопоклонства. ”

Међутим, нагласио је, Св. Харитон је био обдарен од Бога, био је противан идолопоклонству, те је толико страдао, да је био сав у ранама.

Када се избавио тамнице, на путу у Јерусалим ухвате га разбојници и затворе у неку пећину, хотећи да га уморе – када се врате са свога злочиначког похода

,, Када су се вратили, и ушли у пећину, напили су се вина у коме је била отровна змија, и сви су се потровали ”

Избавивши се по други пут, од насиља, Св. Харитон је формирао 3 монашке обитељи, врло узорне; где је у дубокој старости у миру предао своју душу Господу.

,, Видимо који је велики благослов данашњега празника, која је силна поука и учење – шта је то Домострој Христовог спасења.

Нека би Господ Бог дао, да Св. Харитон буде свагда у нама. Да узбуни дух наш, да истрајемо против идола, метежа, греха, палих духова, бесова… Амин, Боже дај. ”

Елза Бибић