Ostrog

Pretprazništvo Bogojavljenja u Ostrogu

Ime: 16. 01.2022-Otac Nikita- Ostrog; Opis: Pretprazništvo Bogojavljenja u Ostrogu Tip: audio/mpeg

U 30. nedjelju po Duhovima, 16. januara 2022. ljeta Gospodnjeg, na Pretprazništvo Bogojavljenja, kada naša Sveta Crkva slavi Svetog proroka Malahija i Svetog mučenika Gordija, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

 

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Nikita, nekadašnji ostroški sabrat, sada kliriki Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke, a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđeli Sergije i Ilija i jerođakon Zosima.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda. On je kazao da Gospodu Isusu Hristu nije bilo potrebno da se krsti, niti da On bezgrešni Bog primi Sveto krštenje u vodi od Jovana, jer vidimo da je Jovan krstio ljude u rijeci da bi oni ispovijedali grijehe.

– Ali Hristos se krstio da bi svojom bezgrešnom prirodom osvetio cijelu tvorevinu. Njegovo krštenje je bukvalno osvećenje cijele tvorevine i u tom domostroju spasenja, Gospod svojim krštenjem preobražava i osvećuje tvorevinu – rekao je o. Nikita.

Istakao je da se na današnjem bogosluženju pjevaju blaženstva ”blaženi čisti srcem jer će Boga vidjeti i blaženi mirotovorci jer će se sinovi Božiji nazvati”, koja se odnosne na ljude, a oslikavaju Hristovu bezgrešnost.

– Da bi se Bogu pristupilo, čovjek mora da bude saobrazan Bogu, po riječima Svetog Atanasija Velikog, Bog je postao čovjek, da bi čovjeku omogućio da postane bog, ali ne po suštini nego po blagodati Božijoj. Zato je neophodno i spasonosno za nas ljude da se saobražavamo Bogu ljubavi, Bogu istine, Bogu pravde, Bogu mira, Gospodu našem Isusu Hristu. Zato treba da se potrudimo, da živimo saglasno Hristovim riječima, Hristovom jevanđelju, Hristovim zapovjestima, a ako se mi potrudimo, onda Bog da snage i blagodati, onda će naše srce da se očisti – rekao je o.Nikita.

Sabrani su se na bogosluženju pričestili Svetim Tajnama Tijela i Krvi Hristove.