Cetinjski manastir

Prezviter Igor Balaban: Gospod će nas izbaviti od svakog iskušenja ako ostanemo Njemu verni!

U navečerje praznika Prepodobng Save pskovskog i kripeckog, 9. septembra 2020. leta Gospodnjeg blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, iz Cetinjskog manastira, emitovano je uživo petnaesto izdanje emisije “Žive reči”. Specijalni gost  emisije bio je prezviter Igor Balaban, paroh cetinjski. Emisiju je svojim pesmama ukrasila Nikolina Kovačević, prof. filosofije i pesnikinja iz Nikšića. Moderator emisije bio je katiheta Branislav Ilić.

Emisija je počela molitvom Svetom Petru Cetinjskom čije se netljene mošti čuvaju u Cetnjskom manastiru darujući ukrepljenje svima koji pritiču tražeći njegovo molitveno posredništvo.

O Svetom Petru Cetinjskom, velikom arhijereju Srpske crkve, mitropolitu crnogorskom, skenderijskom i primorskom, ognjenosnom podvižniku, suznom molitveniku za ceo svet, najčistijem devstveniku, velikom čudotvorcu, bogoozarenom proroku, darovitom piscu, prekrasnom pesniku, hrabrom vojskovođi, veštom diplomati, mudrom izmiritelju braće, milostivom hranitelju gladnih, sveblagom utešitelju nevoljnih i ucveljenih, blagoslovenom osvetniku Kosova, odlučnom ujedinitelju srpskih zemalja, samoukom poligloti, prvom srpskom naučniku, darovitom istoričaru, talentovanom mistiku i veštom praktičaru života po Bogu u svim njegovim sferama – od tajanstvenog liturga u Svetoj evharistiji do vrednog baštovana u vladičanskoj bašti, i čudesnom daru Neba za celi srpski rod, govorio je prezviter Igor Balaban.

Otac Igor je gledaoce “Žive reči” upoznao sa istorijatom i značajem Cetinjskog manastira, kao i sa svim znamenitostima koje krase ovu svetinju. Posebnu pažnju posvetio je putovanju svetinja (čestici Časnog krsta Gospodnjeg, desnici Svetog Jovana Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg i čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Filerimske), koje su se blagovoljenjem i čudom Božjim našle u Cetinjskom manastiru, da ukrepljuju verni narod koji im pritiče.

Kao sekretar Crkvenog suda Mitropolije crnogorsko-primorske, otac Igor je sa žaljenjem podelio sa nama statistiku o velikom broju razvedenih brakova. “Nedostaje nam smirenja i spremnosti da prevaziđemo svoje ja i sa ljubavlju se odnosimo prema drugom čoveku, a posebno bračnika prema bračnicima”istakao je paroh cetinjski ukazujući da se sva životna iskušenja prevazilaze jedino snagom vere i ljubavi, kao i spremnošću za praštanje.

Na samom kraju emisije prezviter Igor Balaban je uputio pastirsku poruku uz kratak osvrt na evanđelsku perikopu o vinogradu i vinogradarima. “Život je pun iskušenja i teškoća, a naš put je da se ugledamo na Gospoda i hodimo Njegovim putem, da primimo blagoslov Njegov, bivajući spremni i na stradanje, ali i na naslađivanje blagodatnim darovima Božjim”, zaključio je otac Igor.
Izvor: Riznica liturgijskog bogoslovlja i života