Naslovna

Prikaz božićnog, 268. broja „Svetigore“ – Zagrlimo ljubavlju Božijom jedni druge

Mir Božji! Hristos se rodi! Riječi „Zagrlimo ljubavlju Božijom jedni druge“ iz besjede koju je Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije izgovorio na Božić prošle godine jesu srž i maksima ovog broja, jer je u njima sadržan ne samo smisao Božića, nego i našeg postojanja. Te riječi su uvod u novo, 268. božićno izdanje Svetigore, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske. Odmah za njima slijedi besjeda „Ljubav prema bližnjem“ sveštenika Vladimira MilutinovićaZatim se nižu tekstovi u duhu praznika: „Nedelja po Božiću“, o pravednom Josifu protojereja Dejvida Mozera, „Božićno pismo“ Ivana Iljina, „Gospod se zacari, u lepotu se obuče“ mitropolita jaroslavskog Jovana,  „Hristovi  polažajnici“ monahinje Olimpijade Kadić.

Božić je porodični praznik i nekolika teksta u novom broju govore o porodici i porodičnim odnosima. Đakon Nikola Janakos u katihetskom ogledu postavlja pitanje „kako razgovarati sa decom?“, iguman Nektarije Morozov govori o odnosima roditelja i djece „Ljutnja na roditelje – ko snosi krivicu?“, pitajući se zašto je danas toliko mnogo starih roditelja usamljeno? Episkop bruklinski Nikolaj piše o ulozi žene u Pravoslavnoj crkvi. Primjer pravoslavnoj ženi svakako je Presveta Bogorodica. Saznaćete nešto o njenoj čudotvornoj Klisijarskoj ikoni Majke Božije. Monahinja Kornelija Ris svjedoči o jednom čudu Svete Ksenije Petrogradske u  Oklandu „Znaš gde da ideš!“. Tu je i žitije svetitelja koji se praznuje u predbožićnim danima, „Mučenička smrt Svetog Ignjatija Bogonosca“.

Đakon Pavle Lješković bavi se temom crkvene umjetnosti, konkretno poezijom Sv. Romana Meloda. U rubrici poezija zastupljeni su stihovi Batrića Babovića. U rubrici istorija Niko Jovićević piše o popu Đoku Pejoviću, komandiru sa Grahova i diplomati.

Iz reportaže đakona Vlada Jaramaza saznaćete kako je izgledala posjeta mitropolita Amfilohija Eparhiji buenosajreskoj i centralno-južnoameričkoj. Ove godine širom svijeta održane su prve proslave svetog Mardarija Uskokovića, kako kaže teolog Aleksandar Vujović u tekstu „Za Crkvu Hristovu i za svetitelje Božije ne postoje granice“. Jedna takva proslava opisana je u reportaži „Proslava Svetog Mardarija Lješansko-libertivilskog u Petrogradu“.

Njegovo Blaženstvo arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski g. Jovan govorio je za Radio Svetigoru o nedavnim pokušajima Makedonske raskolničke crkve da se stavi pod skut Bugarske patrijaršije, što je časopis Svetigora prenio u ovom broju „Majka Crkva jedino Srpska pravoslavna crkva“.

U novom broju dat je prikaz knjige „Crkveni život u Crnoj Gori u 18. i 19. vijeku“ protojereja Slobodana Bobana Jokića. U božićnom pomenu pod nazivom „Svjedok bezgrobne vojske“ nalazi se ime novopočivšeg Vladimira Niklanovića. Dr Dragica Bojović u rubrici medicina podsjeća na korisne sastojke cvekle.

Na samom kraju su hronike iz svijeta, pomjesnih crkava, otačastvene crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske, u okviru kojih je izdvojen kratak životopis novog svetitelja  Pravoslavne crkve, starca Jakova Calikisa.

Čarobno božićno, a suštastveno istinsko doimanje svijeta, Svetigora dopunjuje drugim dijelom apologetskog teksta Milana Cerovine „Tvoje je Slovo sve iz ničega stvorilo“, o darvinističkom (slučajnom) evolucionizmu kao teoriji, ali ne i naučnoj istini.

 

M.Ž.