Принц Давит од Грузије уручио Митрополиту Јоаникију највеће краљевско одликовање

Принц Давит од Грузије уручио Митрополиту Јоаникију највеће краљевско одликовање

Његово краљевско височанство принц Давит Багратион Мухрани од Грузије са својом супругом принцезом Ирином, уручио је Његовом високопреосвештенству Митрополиту Јоаникију највише одликовање краљевске куће орден Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашег Исуса Христа на свечаности у Подгорици, у присуству Његове светости Патријарха српског г. Порфирија и многобројних архијереја наше и осталих помјесних цркава.

Њихова височанства допутовала су у Црну Гору поводом свечаности устоличења Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија. Они су са делегацијом коју су чинили Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге, Горан Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у Влади Р.  Србије, ђакон Ненад Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма, присуствовали историјским дочеку Патријарха српског Порфирија 4. септембра у Саборном храму у Подгорици, као и другим свечаностима која су пратила овај историјски догађај.

Принц је указао на вишевековне и неизбрисиве братске везе двају народа и цркава, са чим је сагласан и Митрополит, истичући да то најбоље свједочи Света Гора атонска.

“Али и многе друге светиње у Светој земљи јер свуда гдје је наша историја и традиција ми се сретамо. Ми у Цркви прослављамо монархију Бога Оца, а на земљи сваки народ који има своју историју, држи до своје монархије. Желим вашој династији, која има дубоко историјско утемељење у грузијском народу, сваки успјех и да Ви, Ваше височанство, учините све да братски грузијски народ одржи и своју вјеру и своју традицију. Иако смо географски далеко, Вашим доласком смо постали близу, а у вјери смо увијек били близу, у молитвама и свеопштој бризи за цијело православље. Изражавам велико задовољство што сте дошли да нас посјетите баш овом приликом, поводом мог устоличења данас у Црној Гори”, казао је Његово високопреосвештенство Митрополит Јоаникије .

Принц Давит је поглавар најстарије православне краљевске династије на свијету, пошто је након усвајања хришћанства 327. године Грузија после Јерменије постала друга земља на свијету која је овој религији дала државни статус.

Весна Девић