Djeciji Sabor

Pripreme za devetnaesti Dječiji sabor ušle u završnicu

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na Cetinju juče, 22. avgusta održana je sjednica Katihetskog odbora Mitorpolije sa ciljem organizacije 19. Dječijeg sabora, koji se svake godine pred početak školske godine organizuje u ovom gradu.

U radu sjednice, koju je otvorio koordinator Katihetskog odbora protojerej Mirčeta Šljivančanin, učestvovao je i sekretar Mitropolije protojerej – stavrofor Obren Jovanović.

Budući da je Dječiji sabor jedan od najvećih i najbitnih saborskih svečanosti u Mitropoliji, posebno za djecu, omladinu i njihove roditelje, on samim svojim oblikom, konceptom i načinom održavanja zahtijeva i poseban angažman u samoj realizacij događaja, uzimajući u obzir da je ove godine najavljeno učešće najvećeg broja djece do sada 1700.

Aktivnosti u pripremi Sabora traju više mjeseci i ovo je jedan od poslednjih sastanaka koji se pored tematskih, edukativnih i programskih pitanja bavio i tehničkim dijelom organizacije, polazeći od sinopsisa, broja i izbora učesnika i gostiju do fizičke lokacije i pozicioniranosti samih elemenata potrebnih za održavanje Sabora.

Ovogodišnji Dječiji sabor koji će se održati u subotu 01. septembra, počeće Svetom arhijerejskom Liturgijom u Cetinjskom manastiru u 8 časova, a završiće sa Večernjim bogosluženjem koje će početi u 18 časova.

Sabor će po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija tematski biti posvećen velikim jubilejima Crkve:  Ujedinjenje i vaspostavljanje Pećke patrijaršije 1918-2018, proslavi 680 godina manastira Stanjevići, sto godina od obnove Moskovske Patrijaršije i sto godina stradanja carske porodice Romanovih i 330 godina od stradanja Momišićkih mučenika.

Slogan ovogodišnjeg sabora je: „Kako je divno i krasno kad braća žive zajedno“.

U okviru održavanja Sabora, redovne aktivnosti koje će ispunjavati program pored revijalnog dijela su takođe likovne radionice i sportske aktivnosti.

Posebna aktivnost ove godine su tzv. „podvorja“ svih pomjesnih crkava. U skladu sa tim određeni broj škola vjeronauke pripremiće istorijat sa fotografijama i drugim materijalom svih pomjesnih crkava, koji će biti postavljeni na posebno pripremljenim panoima ispred manastira. Učenici vjeronauke prezentovaće istorijat patrijaršije koju predstavljaju, dok će ostali učesnici i posjetioci obilaziti i kroz igru učiti. Sve informacije dobijene pri panoima poslužiće za učešće u zajedničkom kvizu, u kojem će biti i pitanja iz vjeronauke, istorije, kao i pitanja vezana za jubileje u čijem znaku se održava ovogodišnji Sabor.

Takođe, u okviru novih multimedijalnih elemenata Sabora, na velikom led panelu biće prikazan film o momišićkim đacima-mučenicima i prisutni će moći da prate kviz.

Sabor će uživo prenositi Radio Svetigora. U posebnom, za ovu priliku pripremljenom studiju na otvorenom, učesnici, vjeroučitelji, organizatori, ali i svi drugi u direktnom prenosu sa lica mjesta moći će da prenesu svoje utiske o Saboru, atmosferi i raspoloženju toga dana.

Budući da je programski sadržaj Dječijeg sabora velikog spektra, i da će svakome pružati određenu zanimljivost, pozivamo i drugu djecu, omladinu i roditelje da nam se pridruže da zajedno učestvujemo u radosti Sabora.

 

sekretar Katihetskog odbora

protojerej Dragoslav Rakić