Слава у храму Христа Спаса после 23 године

Приштина: Слава у храму Христа Спаса после 23 године

Први пут после 1998. године у храму Христа Спаса у центру Приштине служена је литургија

 

Епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и десетак верника окупили су се у недовршеном храму у Приштини поводом празника Вазнесења Господњег.

Црква у центру Приштине грађена је 90-их година као главни градски храм, а пројектовао је архитекта Спасоје Крунић. Након окончања сукоба 1999. године, црква је минирана, али није било већих оштећења. Британске снаге Кфора су потом преузеле обезбеђење објекта.

Са повлачењем Кфора у косовској јавности, међу политичарима, невладиним организацијама и на Универзитету круже идеје да се храму промени намена и да не буде у власништву СПЦ, уз најчешћи изговор да је реч о цркви грађеној у доба Милошевићевог режима.

Данас, након службе и резање славског колача владика Теодосије је рекао да је повод за ово окупљање у Приштини молитва и “да је то оно најбоље што можемо да принесемо Богу”.

“Оно што смо најбоље имали од срца, принели смо Богу и Господ то прима у свој небески зртвеник – нашу жртву принету њему. Данашњи празник јесте радост хришћана”, рекао је владика Теодосије.

Он је истакао да хришћани не треба да буду у безнађу када су у опасности јер Бог даје снагу, те навео да је данас много литургија које се служе у храмовима посвећеним Вазнесењу, у Москви, Београду, Високим Дечанима, Призрену.

“По први пут ми данас прослављамо славу у овом величанственом али недовршеном храму који су наши претходници нама оставили у задатак да ми овде служимо, да се Богу молимо и да га довршимо”, рекао је епископ Теодосије.

Он је истакао да је храм у Приштини подстицај да се још више молимо да се храм доврши и да попут храма Св. Саве у Београду, буде украс града.

“Овај храм у Приштини треба да буде храм свих нас, да нас обједињује и сабира овде у миру, љубави и слози. Да овде, са овог места, шаљемо поруку љубави и мира према свима, без обзира ко су ти људи и какве намере имали. Служењем данас у овом храму ми сведочимо ко смо, ко смо били и шта треба да будемо у будућности. Сведочимо да се никада нећемо одрећи наших светиња и да оне нама припадају и да су залог нашег вечног живота. Иако сабрани данас у малом броју, ми смо семе за неке будуће хришћане и нека боља времена када ће овај храм бити завршен и испуњен верницима”, казао је владика Теодосије.

Свету литургију владика је слузио са приштинским свештеником Станишом Арсићем и епархијским секретаром Сашом Митровићем.

Славски колач припремила је Ђурђа Дрмончић која живи у непосредној близини храма Христа Спаса у центру Приштине.

Извор: https://www.radiokim.net/