Sava Janjic

Приштински Савет за људска права тражи истрагу против игумана Саве Јањића због „ратних злочина“

Савет за заштиту људских права и слобода из Приштине саопштио је да би против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића требало покренути истрагу због ратних злочина.

Саву Јањића, према мишљењу Савета, треба истражити због његове „улоге пре и током рата на Косову, због цивила заточених у манастиру Дечани“, због чега, сматрају, он сноси главну одговорност, објавио је приштински „Репортери“.

„Према изјавама сведока, по завршетку рата у манастиру Дечани, поред распоређивања паравојних формација и редовних српских снага, Албанци су држани као таоци. Манастир Дечани претворен је у војну базу у којој се делило оружје мобилисаним Србима“, наведено је у саопштењу.

Очигледно незадовољни упозорењима које игуман Сава често упућује због угрожености СПЦ на Косову и Метохији, из Савета за људска права инсистирају да се спроведе „истрага о манастиру Дечани и могућој умешаности Саве Јањића у кршење ратних закона и хуманитарног права“, пренео је портал Косово онлајн.

„После 21 године од завршетка рата, рећи да је манастир Дечани угрожен је бесмислица. Сава Јањић сада се жали да косовски Албанци и институције угрожавају манастир Дечани. У међувремену не спроводи међународне споразуме, попут одлука Уставног суда, не прихвата косовске институције и државу Косово, а одлуке судова прихвата селективно“, каже се у саопштењу те организације.

Приштински Савет за заштиту људских права и слобода је истакао да манастир Дечани „не само да није угрожен од Албанаца или косовских институција, већ и према Ахтисаријевом плану и важећим законима ужива екстратериторијални статус“.

„Право на исповедање религије на Косову регулисано је Законом о верским слободама и правима и, с тим у вези, Косово је испред многих земаља у региону. Последњих година међуетнички инциденти нагло су опали, па су неистините тврдње Саве Јањића и Србије да су Срби на Косову угрожени, да се пљачкају православне цркве. Игуман Сава Јањић, уместо да се бави верским и духовним питањима, шири лажне вести и диригент је српске пропаганде на Косову“, каже се у саопштењу.

Савет наводи да Сава Јањић „претвара манастир Дечани у амбасаду Србије и у пропагандни центар“.

„Сава Јањић има грижу савести из прошлости, стога је 100 одсто у служби српске политике, штети међунационалним односима и Србима, који су интегрисани или желе да буду интегрисани, у све сфере живота на Косову“, додаје се у саопштењу.

Извор: Спутњик