Skadar 2

Prof. Aleksandar Vujović: Skadarska voštanica blaženopočivšem protođakonu Vladimiru Jaramazu

Ime: 28.01.2012 ZAPISI SKADAR; Opis: Skadarska voštanica blaženopočivšem protođakonu Vladimiru Jaramazu Tip: audio/mpeg

Kada smo se u utorak 17. januara 2023. godine, na praznik Svetog Jevstatija Prevlačkog, sreli u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, i zajedno se pozdravili i pričali sa bratom Srbom Boškovićem, službenikom Kliničkog centra, nismo ni slutili da ćemo se ovdje na zemlji sresti poslednji put.

 

 

Tada ti rekoh, da sam baš noć prije tog našeg susreta, slušao i prekucavao tvoju svetosavsku besjedu, koju si izgovorio posle liturgije sabranom vjernom narodu i okupljenoj dječici, u drevnom gradu Skadru, u Vraki u crkvi Svete Trojice, 27. januara 2012. godine, na svetosavskoj proslavi.

Protođakon Vladimir JaramazBrate i saslužitelju protođakone Vladimire, neka ovo bude, mala skadarska voštanica, i uzdarje, pred prestolom Boga Živoga, do ponovnog susreta u Carstvu Nebeskom, da te pred Gospodom uvijek pominju Sveti Sava, Sveti skadarski episkopi, sveštenomučenici i svetitelji, Sveti Jovan Vladimir Zetski, Prepodoba mati Angelina, Prepodobni Kozma Etolski, Prepodobna Stefanida Skadarska, Sveti mučenici skadarski, Sveti Ignjatije Bogonosac, Sveštenomučenik Risto Kosijerevski i svi sveti iz roda našega.

Đakone brate Vlado, neka tvoja svetosavska riječ u Skadru, bude putokaz mnogima, i ostane kao jedno od bezbroj svjedočanstava tvog nesebičnog davanja i služenja, Hristu Bogu i ljudima i Svetom Savi.

“Draga braćo i sestre, posebna mi je čast danas, da vas pozdravim, i da služim ovdje kod vas, danas u Vraki i Skadru. Zadovoljstvo mi je, da zajedno proslavimo našeg svetog prosvetitelja, zaštitnika i putevoditelja Svetog Savu. Mi ga danas slavimo ne radi pomena i uspomene, slavimo ga kao živog prosvetitelja našeg naroda i njegove kulture, duhovnosti, književnosti i umjetnosti.

Žrtvujući sebe, Sveti Sava je udario temelj vjere pravoslavne i tako postao duhovni izvor i uzor. On je sjedinio naš narod, pomirio razbraćene, te je tako i nas, ovdje okupio, da pijemo iz jedne čaše i da se sjedinimo oko Hrista Gospoda. Zato je, Sveti Sava, bio i ostao, kako slikovito kaže naš Sveti Zlatoust, Vladika Nikolaj “najvrednija pčela koja je iza sebe ostavila punu košnicu slatkog meda kojom su se hranila srpska djeca do dana današnjeg”.

Sveti Sava, kao ravnoapostolni naše vjere pravoslavne, uvijek je prisutan u dušama svih naših ljudi, a pogotovu u dušama naše djece ovdje prisutne, kojemu se ona posebno raduju.

Nama je draga braćo i sestre i velika radost, što vidimo da vi ovdje, uzorito čuvate i njegujete naše sveto predanje kako se Sveti Sava proslavlja i poštuje, koje nam je ostalo od naših svetih predaka. I to ste tako posvećeni i u svetom djelu, tako da se i nama primjer daje, koji vam ovdje dolazimo. Jer smo svjesni da dolazimo u zemlju koju je osvetio svojim životom i molitvom Sveti Jovan Vladimir, naš sveti kralj.

Ovom prilikom ispred Mitropolije crnogorske i primorske zahvaljujemo se našoj braći iz Albanske arhiepiskopije, na velikoj ukazanoj čistoj ljubavi, u čijoj smo dijecezi, i drago nam je što smo ovdje zajedno, što potvrđuje jedinstvo naše Svete crkve pravoslavne.

Zato, neka bi nas Gospod udostojio da i ubuduće ovako toržestveno i sa velikom radošću proslavljamo Svetog Savu. I da u zajednici svi doprinesemo iskrenoj bratskoj ljubavi u Hristu Gospodu. I da nas ta ljubav u svemu vodi u končini do Carstva Nebeskog.
Amin, Bože daj.”

Vječan ti spomen i Carstvo Hristovo, dostoblaženi protođakone Vladimire.

mr Aleksandar Vujović,
profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog
i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore

 

Vinjeta 3

 

Proslava Svetog Save u Vraki i Skadru 2012. godine

 

Sa Blagoslovom Njegovog blaženstva Arhiepiskopa tiranskog i cijele Albanije Gospodina Anastasija i njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Crnogorsko – primorskog Gospodina Amfilohija, na praznik Svetog Save, prosvetitelja i učitelja Srpskog, 27. januara 2012. godine u crkvi Svete Trojice u Vraki kod Skadra služena je već po tradiciji Sveta Liturgija u čast Svetog Save prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja roda našeg.

Liturgiju u čast ovog divnog prosvetitelja sa vjernim narodom služio je protojerej – stavrofor Radomir Nikčević uz sasluženje đakona podgoričkog Vladimira Jaramaza. Liturgiji je prisustovao veliki broj našeg naroda u Skadru, a pogotovu dječice, koja su se za ovaj praznik srpske djece okupili u ovoj drevnoj svetinji da proslave svoju školsku slavu Sveotog oca Savu, najljepše srsko dijete. Na Liturgiji je pjevao hor Prepodobne mati Angeline iz Nikšića pod dirigentskim rukovodstvom profesorice Ane Bojić.

Delegaciju Mitropolije Crnogorsko – primorske na svetom skadarskom sabranju predstavljali su protojerej – stavrofor Radomir Nikčević, šef kabineta Mitropolita Amfilohija, đakon Vladimir Jaramaz, urednik katihetskog programa Radija Svetigore teolog Aleksandar Vujović. Pored njih, visoki gosti na proslavi Svetog Save u Skadru bili su g. Budimir Dubak, književnik i bivši ministar vjera i kulture u Vladi Crne Gore, književnik Bećir Vuković, g. Bojan Šutović iz Nikšića, kao i g. Jovan Todorović sa Cetinja.

Nakon pričešća vjernika i dječice sabranom narodu svetosavsku besjedu govorio je đakon Vladimir Jaramaz. On je u svojoj besjedi zablagodario Njegovom Blaženstvu Arhiepiskopu Albanskom G. Anastasiju na dar služenja u ovom drevnom gradu u kojem naš narod ne zaboravlja ime Svetog Save. On je dalje istakao na ličnost i prosvetiteljski dar od Boga Svetog Oca Save prosvetitelja, naglasivši da je svetitelj, žrtvovavši sebe ustvari udario temelj naše duhovnosti i vjere, i time postao duhovni izvor sa kojeg piju vodu života mnoga pokoljenja kroz vjekove sve do dana današnjeg. «Na tome izvoru su se napojila i ova dječica koja se uče od Svetog Save i koja mu tako radosno pjevaju pjesme i himne», rekao je Đakon Jaramaz. On je pohvalio naše vjernike koji svojim životom u Skadru tako uzorito čuvaju i njeguju sveto predanje.

života mnoga pokoljenja kroz vjekove sve do dana današnjeg. «Na tome izvoru su se napojila i ova dječica koja se uče od Svetog Save i koja mu tako radosno pjevaju pjesme i himne», rekao je Đakon Jaramaz. On je pohvalio naše vjernike koji svojim životom u Skadru tako uzorito čuvaju i njeguju sveto predanje.

U ime Mitropolije Crnogorsko-primorske i Mitropolita Amfilohija, đakon Jaramaz se zahvalio braći i sestrama iz Skadra na ukazanoj ljubavi i pažnji, a pogotovu na daru jedinstva u Hristu što potvrđuju međusobnim multietničkim poštovanjem. Na kraju besjede pozdravio je i prisutnu dječicu koja je u nastavku održala tradicionalnu Svetosavsku akademiju koju su pripremili polaznici srpskog jezika pri Udruženju «Morača – Rozafa» iz Skadra sa svojim profesorima Svetozarom Ćirakovićem i teologom Aleksandrom Vujovićem.

Program svečane akademije vodila je Gordana Ajković iz Skadra. Na akademiji su učestovali i Hor prepodobne Mati Angeline iz Nikšića sa koji su u svom repertoaru izveli više svetosavskih pjesama. Ovo je četvrta svetosavska akademija od kad je obnovljena 2009. godine sa blagoslovom Mitropolita Amfilohija, posle nasilnog ukidanja 1934 g. od albanskog Kralja Ahmeta Zogua.

U toku akademije podijeljeno je i 150 paketića učesnicima programa i djeci okupljennoj na proslavi, kao dar mitropolita Amfilohija i Izdavačko – informativne ustanove Svetigora.
Radost praznika Svetog Save uveličao je i dragi gost koju je za ovu priliku došao iz daleke Amerike iz Čikaga da sa vjernima iz Skadra i Albanije prosalvi praznik Svetog Save. Bio je to Njegovo Preosveštenstvo Episkop Longin iz Čikaga, koji je svojim dolaskom uveličao ovaj sveti dan u Skadru, donijevši time blagoslove i unijevši radost našem narodu u Skadru. Vladika Longin je blagoslovio sabrane, zatim je govorio o svojoj Eparhiji i o životu našeg naroda u Americi, podsjetivši da se i tamo slavi ime Svetog Save.

Zato se radujem što sam danas sa vama da zajedno slavimo i proslavljamo našeg učitelja i objedinitelja i duhovnog oca širom vaseljenje. Blagodaran sam Bogu što sam danas sa vama u ovoj blagoslovenoj zemlji, zemlji Svetog Jovana Vladimira prvog Kralja Srpskog, zemlji Svetog Save, i mnogih svetitelja iz roda našeg, zemlji naših predaka, naših temelja, i svega onog što smo naslijedili», nastavio je dalje Vladika Longin kazavši da je mnogo našeg naroda rasejano po dalekoj Americi gdje je on Episkop, i da će mnogima biti drago da preko njega prime blagoslov ove osveštane zemlje.
Srećan sam i blagodaran Svetom Savi što sam danas ovdje sa vama i što mogu ponijeti blagoslov našem narodu tamo, vašoj braći i sestrama po vjeri i rodu. Zbog toga sam vam neizmjerno blagodaran, poželjevši vam da i vi dođete i podsjetite nas u dalekom Čikagu i Americi, da bi se potvdilo svuda i uvijek jedinstvo našeg naroda.”

Na toplim riječima koje je uputio Vladika Longin zahvalio se domaćin Pavle Brajović, predsjednik Udruženja Srba i Crnogoraca Morača – Rozafa iz Skadra, istakavši da je ovo veliki blagoslov za sve skadrane da ih posjeti jedan Vladika iz Amerike, a pritom da je veliki prijatelj našeg duhovnog oca Mitropolita Amfilohija. Ovo su samo počeci naših okupljanja i sabiranja koje, ako Bog da i Sveti Sava treba da se nastave i produže i dalje, završio je g. Brajović. Izraze blagodarnosti Vladiki Longinu izrazili su i profesor g. Svetozar Ćiraković i g. Budimir Dubak i g. Bećir Vuković.

Na kraju je u ime Mitropolije Crnogorsko – primorske i Mitropolita Amfilohija, kao njegov šef kabineta sve prisutne pozdravio o. Radomir Nikčević, kazavši da će ovaj dan biti upisan crvenim i svetim slovima u ljetopis i kalendar skadarske Crkve kada je posjetio i svoje blagoslove donio Vladika Longin iz Amerike, i da je siguran da ovaj dolazak naš narod neće zaboraviti, nego će ga čuvati u svom srcu, i biće mu drag kao što su mu dragi i dani kada ih posjećuje i njihov duhovni otac i prosvetitelj Mitropolit Amfilohije sa Cetinja.

U ime Mitropolita Amfilohija o.Radomir Nikčević je uručio i tri stipendije za naše studente iz Skadra koje stipendira Mitropolija crnogorsko – primorska, a koji su svoje školovanje nastavili u Beogradu.

Nakon svečanog ručka koji su priredili domaćini, svi prisutni posjetili su i drevnu skadarsku tvrđavu, rastavši se od svog gosta vladike Longina a radost praznika Svetog Save u Skadru za sve koji su ga tamo proslavili ostaće duboko urezano u srcu i pamćenju kao veličanstven i nezaboravan događaj.

Aleksandar Vujović,
urednik Katihetskog programa Radio Svetigore
i profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog