Ikona Filermosa

Profesor Aleksandar Vujović: Presveta Bogorodica Filermosa tuguje utamničena u muzeju, i čeka da se vrati u Crkvu, gdje joj je i mjesto

Povodom tužnih vijesti nebrige za utamničenu ikonu Presvete Bogorodice Filermose, u muzeju na Cetinju, koje čitamo i gledamo ovih dana, razgovarali smo sa profesorom Cetinjske bogoslovije i urednikom Katihetsko-obrazovnog programa Radio Svetigore, Aleksandrom Vujovićem, koji se nalazi u Rusiji u Petrogradu, a za slušaoce Radio Svetigore, sa njim smo razgovarali na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice.

On je u razgovoru naglasio, da su mnogi vjernici širom pravoslavlja, a posebno u Rusiji, šokirani i neprijatno iznenađeni činjenicom da ova svetinja nije u Crkvi, već se nalazi utamničena u muzeju i pri tom se nad njom vrši nasilje i skrnavljenje.

Ova ikona treba da se vrati onom kome pripada, a to je Mitropolija crnogorsko-primorska, kako bi se sa desnicom Svetog Jovana Krstitelja i dijelom Časnog Krsta Gospodnjeg, vratila u bogoslužbeno-molitveni život Crkve.

Profesor Aleksandar Vujović, ukazao je i na brojna poštovanja lika Presvete Bogorodice, i njenih čudotvornih ikona i fresaka širom pravoslavlja, preko Rusije, Grčke i ostalih pravoslavnih crkava.