Promociji Dokumentarnog Filma „ako Te Se Sjetim Samo“ U Gračanici

Промоцији документарног филма „Ако те се сјетим само“ у Грачаници

Име: 26. 05. 2023-Promociji dokumentarnog filma-Ako te se sjetim samo-Gracanica; Опис: Промоцији документарног филма „Ако те се сјетим само“ у Грачаници Тип: audio/mpeg

Није лако опстајати на Косову и Метохији, али земљу Божију треба чувати, рекао је Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије на промоцији документарног филма “Ако те се сјетим само” ауторке Мире Лолић Мочевић у Грачаници. Он је казао да је у овом филму све речено о оном што је највеће благо на Косову и Метохији – светиње и срспски народ, опредијељен да остане на тим светим просторима.

“Сви они који су себи потражили дома ван очевог – нису га нашли”, рекао је владика Теодосије.
“Ако напустимо Косово и Метохију онда ће нестати Срба. Ми смо пупчаном врпцом везани за Косово и Метохију”, казала је Мира Лолић Мочевић, ауторка филма “Ако те се сјетим само” премијерно приказаног у Грачаници.

“Ви за нас и за будуће генерације чувате оно најсветије – Грачаницу, Дечане и све ове светиње по Косову и Метохији”, рекла је новинарка и ауторка филма који се бави животом Срба на Косову и који промовише рад народних кухиња које брину о 2000 корисника, углавном социјално угрожених људи.

Филм “Ако те се сјетим само” Лолић Мочевић је урадила уз помоћ удружења “Српско Сабрање Баштионик” и уз подршку Епархија рашко-призренске. Саговорници су корисници народне кухиње, али и председница удружења “Мајка девет Југовића” Светлана Стевић која води народну кухињу.

Прича Мире Лолић Мочевић је покретна слика живота Срба на Косову. Ауторка је разговарала и са вишечланим породицама у Косовском Поморављу, али и у Грачаници, те са игуманијом манастира Свети Димитрије у Сушици мати Ирином, те забележила народне обичаје током свадбе у Косовској Каменици. Ипак, овај филм највише говори о братској љубави између Срба са Косова и Републике Српске, те о помоћи коју за овдашње социјално угрожене породице пружају чланови удружења “Баштионик”.

Након одгледаног филма, присутнима у сали Дома културе обратио се и председник удружења “Српско Сабрање Баштионик” из Бањалуке Предраг Адамовић.

“Знамо да све ово што радимо јесте мало, јесте симболично и јесте недовољно али знамо да то није и оно најважније, знамо да је од тога материјалног што донесемо важнија братска љубав, топла људска реч. Наш долазак и све оно што преносимо од наше браће из Републике Српске, као што је пођеднако важно и све оно што одавде са КиМ много братске љубави, много речи хвале, много вере вратимо у Републику Српску”, казао је Адамовић.

Присутнима се обратила и захвалила председница удружења “Мајка девет Југовића” Светлана Стевић која је ауторку филма даровала пригодним поклонима.

Иначе, ово је четврто приказивање филма – после Београда, Бања Луке и Брчког, а пројекцију у Грачаници пратио је и културно-уметнички програм.

Из Удружења су најавили да је циљ да се са садашњих, око 600 добротвора који сваког мјесеца издвајају по пет КМ, број повећа на 1.389, а у догледно вријеме и на 10.000, чиме би били створени услови за редовно донирање помоћ угроженим српским породицама на Косову и Метохији.

Ауторка филма Мира Лолић Мочевић је уз поруку “догодине у Призрену” апеловала на све Србе, ма гдје живјели, да дођу на Косово и Метохију.