Православни српски календар

Промовисан Православни српски календар у Котору

У организацији Српског пјевачког друштва из Котора, у ризници Српске православне цркве, поред Саборне цркве Светог Николе у Котору,  промовисане су двије књиге аутора Мр  Слободана М. Чуровића Аписа „Српски православни календар“ и „Истрага Срба“.

О књигама су говорили: хаџи Радован Радовић, књижевник и Никола Ненезић и аутор.

Српски православни календар“Ова књига је својеврсни зборник, молитвеник, учебник, сојеврсна фактографска српска историја, вишеслојно свједочанство страдалништва српског народа и побуна против тираније и зла, најмрачније људске бесловесности и мржње, некада и нас самих према себи. Сакупити, систематизовати и документовати богату грађу од 300 извора, кроз деценијски рад, више хиљада података из тешко доступних извора и све сложити по датумима, без потребне помоћи, заиста је подвиг и велики допринос у борби за истину“, казао је Радовић.

Истрага Срба“Ова књига је поменик знаменитих Срба и Српкињица, али и свједочанство о многим мање или више безименим, несујетним, нелакомим, скромним а печатним ликовима који су  служили отаџбини, имену српском и части, неподмитљиво до бола.Срби христољубни, православни, неодморни војници страдалничких жића..Завећаће, заљбожиће само онај народ што из тога страдања исклија. Јер Србин је Србин зато што мора бити Србин”, рекао је Чуровић.

Као гост вечери наступио је Борислав Голубовић, епски пјесник.

Водитељ вечери хаџи Љубисав Бјелић Морачки читао је одломке из рецензија о Чуровићевим књигама.

                                                                                           Предраг Николић

Извор: МЦП