Proslava Bar

Proslava godišnjice osvećenja Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru

Danas i sjutra, 24. i 25. septembra u Baru biće svečano proslavljena druga godišnjica osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira.

Večeras u 19 časova na platou ispred hrama biće predstavljena edicija  „U spomen i slavu Svetog Jovana Vladimira“ u 10 tomova. Govoriće Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, protojerej-stavrofor Gojko Perović, dr Vasilj Jovović, mr Mladen Zagarčanin i protojerej Jovan Plamenac.

U utorak, 25. septembra Mitropolit Amfilohije će u hramu sa sveštenstvom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova.

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru osveštao je i u njemu odslužio Liturgiju 25. septembra 2016. godine, Njegovo blaženstvo Patrijarh Jerusalima i sve Palestine g. Teofilo III uz sasluženje Njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, Njegovog blaženstva Arhiepiskopa Tirane i sve Albanije g. Anastasija, Njegovog blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog g. Jovana i predstavnika svih pomjesnih Pravoslavnih Crkava.

Osveštanje Sabornog hrama u Baru predstavljao je najveći događaj u pravoslavlju 2016. godine.  Hram je osveštan u godini velikog jubileja – 1000 godina (1016-2016) od mučeničkog stradanja Svetog kralja Jovana Vladimira.

Koliko je svečanost bila impozantna, kao i broj vjernika, najbolje svjedoče riječi Patrijarha srpskog gospodin Irineja da ga posebno raduje prisustvo velikog broja naroda: „Ja mislim da je ovo najveće prisustvo naroda, bar u poslednje vrijeme, na jednom mjestu, i to oko hrama i njegovog osvećenja!“.

Blaženjejši Patrijarh Teofilo je kazao da osveštanje ovog hrama ima izuzetno značenje jer predstavlja svjedočanstvo i očuvanje naše istovjetnosti i identiteta. Istakao je da takva sabranja čuvaju identitet svakog mjesta i svih naroda, i sve zajedno objedinjuje ljubavlju raspetog Hrista i krstom Svetog Jovana Vladimira.

Mitropolit Amfilohije je tom prilikom rekao da je Sveti Jovan Vladimir bio nosilac krsta Hristovoga, koga čuva Jerusalimski Patrijarh, i nosilac sile Hristovog vaskrsenja.

Na dan osvećenja iznesen je krst Svetog Jovan Vladimira na kome je svetac pogubljen prije 1.000 godina. Krst godinama čuva porodica Andrović iz Mikulića kod Bara.

Izgradnja Sabornog hrama počela je 2002. godine, a poslije hrama u Podgorici, po veličini je drugi pravoslavni hram u Crnoj Gori, površine 2 x 1359 m2. Na centralnoj kupoli hrama, na visini od preko 40 m, nalazi se zlatni krst visine 4,6 metara, težak oko 380 kg.