Skadar 3

Proslava praznika Vaskrsenja Hristovog u Vraki i Skadru 2021. godine

Ime: 05.05. 2021 vaskrs u Skadru; Opis: Proslava praznika Vaskrsenja Hristovog u Vraki i Skadru 2021. godine Tip: audio/mpeg

Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda Boga i Spasa našeg Isusa Hrista i ove godine svečano je i molitveno proslavljen u Vraki kod Skadra, sa blagoslovima Njegovog blaženstva arhiepiskopa tiranskog, dračkog i cijele Albanije g. dr Anastasija Janulatosa i Njegovog Preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikija Mićovića.

Proslava Vaskrsenja Hristovog okupila je našu braću i sestre i djecu sa svih strana, iz Vrake, Skadra i okoline, kao i iz Crne Gore i Srbije, da se saberu u svojoj crkvi u Albaniji i oko nje duhovno napoje predanjem svojih svetih predaka.

Delegaciju Mitropolije crnogorsko-primorske, u proslavi ovog Vaskrsa u Skadru, po blagoslovu Preosveštenog Vladike Joanikija činili su protojerej Predrag Šćepanović, paroh podgorički, profesori Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, Apolon Miščenko i Aleksandar Vujović, pjesnik Mladen Šarčević sa Cetinja mr Smilja Vlaović, Slobodan i Jelena Pavlović iz Podgorice. Liturgijskom sabranju prisustvovala je i gospođa Dragana Vučićević, prvi savjetnik u Ambasadi Republike Srbije u Tirani, sa porodicom i gostima iz Beograda.

Na praznik Vaskrsenja Hristovog, u nedelju 2. maja 2021. godine u hramu Presvete Trojice u Vraki, svetu vaskršnju liturgiju saborno su služili sveštenici Srpske i Albanske pravoslavne crkve, protojerej Predrag Šćepanović i sveštenik Ivan Popović.

Posle pričešća na kraju službe se prigodnom besjedom obratio prota Predrag Šćepanović. Pozdravivši sve sabrane najradosnijim hrišćanskim praznikom Hristos voskrese, on je poručio: „Draga braćo i sestre, praznik Vaskrsenja Hristovog je najveći hrišćanski praznik, jer svjedoči daruje nam i otkriva istinski i novi život, i pokazuje nam smrt smrti. Jer najvećeg neprijatelja roda ljudskog pobijedi Gospod naš, vasksrli Gospod Isus Hristos koji stoji i kuca na vratima naših ljudskih srdaca i želi da mu ih otvorimo, jer poštuje zakon ljudske slobode. On samo dobrovoljno ulazi u ljudska srca.

Vaskrsenje Hristovo najveći je događaj neba i zemlje, vremena i vječnosti, zato što predvječni Bog dođe, uze obličje našeg tijela. Postade jednak tijelu smirenja našeg i pobijedi najvećeg neprijatelja – smrt! Zato nam je danas veliki blagoslov i radost da ovo Vaskrsenje Hristovo, ovu Pashu, ovaj prelazak iz smrti u život provedemo u drevnom milenijumskog gradu Skadru sa vama, sa vašom ljubavlju. Dolazeći u ovaj hram Svete Trojice, vi ispovijedate da je živ Gospod, da je živa duša naša i da ćemo svi mi kao pravoslavni hrišćani nadvladati smrt, jer je voz ljudske istorije, kako reče otac Justin Novi, išao šinama smrti. I Gospod koji pobijedi smrt izvojeva najveću pobjedu u svim svjetovima, u svim vremenima i to je pobjeda nad smrću.

Kakva radost za naše pokojne koji leže u grobovima. A ko od nas nije sahranio oca, majku, brata, kuma, prijatelja, ujaka, ujnu? Evo radosti nad radostima, evo praznika nad praznicima! I zato danas na obalama Skadarskog jezera, dođosmo i mi da blagovijestimo u ovome hramu Svete Trojice i da zajedno sa našim bratom Ivanom i svima vam odslužimo Pashu, odslužimo prelazak iz smrti u život. Jer Hristovo vaskrsenje je najveća radost za sve nas ljude, jer se život ljudski braćo i sestre ne završava na dva metra groba, nego oni koji vjeruju u Hristovo vaskrsenje živjeće vječno.

Zato neka je blagosloven ovaj dan, neka su blagoslovene žene mironosice koje dođoše da odvale teški kamen sa groba Hristovog, i koje čitavom svijetu evo skoro 2000 godina blagovijeste da je živ Gospod, da je vaskrsao Hristos, da smrt više ne uzima ono što je uzimala, sve, tijelo i dušu. Nego da je i tijelo i duša ljudska vaskrsla i stvorena i rođena da živi vječno. Neka je blagosloven Gospod Bog, a mi blagodarimo blaženjejšem arhiepiskopu Anastasiju i našem ocu Ivanu na blagoslovu da dođemo danas među vas, među djecu Božiju, među ovaj narod Božiji i da još jedanput i hiljadu puta vas sve pozdravimo trijumfalnim pozdravom ostvarene nade i radosti, Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse! Tugu i smrt odnese i radost nam donese.

Neka su blagoslovena sva vaša polja, njive, livade, neka su blagoslovena vaša čeljad. Neka su blagoslovena vinova lozica i mala dječica i pšenica bjelica. Neka sve u vašim domovima procvjeta radošću Hristovog vaskrsenja! Jer Hristovo vaskrsenje je i naše vaskrsenje, vaskrsenje svega roda ljudskoga koje je u truleži i smrti provodilo dane čekajući dolazak Hrista u ovaj svijet i čekajući njegovo vaskrsenje. Posle Velikog petka i raspeća evo radosti! Tako kad i u našim životima imamo tuge i bolesti, znajmo da će posle Velikog petka granuti sunce vaskršnje, kao što nas grije ovo milo skadarsko sunce, obagreno mučeničkom krvlju naših predaka i svih ljudi dobre volje. Dođosmo danas u ovaj sveti svešteni hram da odslužimo pashalnu službu, službu vaskrsenja Hristovoga. Nek ste svi srećni i blagosloveni i sva djeca i svi vi, i još jedanput i mnogo puta Hristos vaskrse, Hristos vaskrse, Hristos vaskrse, poklonimo se Njegovom tridevnom vaskrsenju“.

Posle liturgije su osveštana i podijeljena vaskršnja jaja i svima prisutnim u crkvi su uručeni vaskršnji pokloni i knjige kao dar Mitropolije crnogorsko-primorske.
Ovogodišnje vaskršnje zajedničarenje nastavljeno je za bratskom trpezom ljubavi ispod drevne skadarske tvrđave na obalama Skadarskog jezera, na izvoru rijeke Bojane. U toku svečanog ručka prisutne je pozdravio g. Mladen Šarčević Crmnički, mladi pjesnik sa Cetinja, koji je između ostalog rekao: „Hristos voskrese braćo i sestre. Evo okupismo se i ove godine na svetom skadarskom mjestu. Na najrodasnoji hrišćanski praznik smo lijepo dočekani i ako Bog da lijepo ćemo biti ispraćeni, sa radošću se u životu sjećajući vakršnjeg slavlja sa vama. U ovom danu iskoristio bi priliku da se samo sa par stihova sjetimo našega svetoga Mitropolita Amfilohija koji nas je počeo okupljati na ova mjesta, a pjesma između ostalog kaže:

„Bješe jedan arhijerej stari,
Za dušmansku silu što ne mari,
I sa njom se pomiriti neće,
On je mnoge zaždio svijeće
Na oltaru crkve i naroda,
Riječ mu je najskuplja sloboda,
Ona mu je tvrđa od granita,
Nit se boji niti koga pita,
Za dozvolu kad brani istinu,
Pravedni je starac vaistinu!“

Živjeli mi braćo i sestre na mnogaja ljeta, i vazda se u radosti i slozi okupljali na ovom svetom mjestu, čuvajući drevnu nemanjićku i skadarsku tradiciju“, poručio je na kraju pjesnik Mladen Šarčević.

U ime Srba i Crnogoraca u Albaniji svoje blagodarenje delegaciji Mitropolije crnogorsko-primorske ovog puta izrazili su i zahvalili se predsjednik Pravoslavnog Društva „Sveti Jovan Vladimir“ prof. Zoran Ajković i Ivan Popović, sveštenik Albanske pravoslavne crkve.

Zoran Ajković je ovom prilikom kazao: „U ime udruženja koja predstavljaju srpsku manjinu i zajednicu u Skadru i Albaniji i u svoje lično ime, želim svim pripadnicima pravoslavne vjere srećan praznik Vaskrs. Takođe, ujedno se zahvaljujem i sveštenstvu i delegaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, koje uvijek dolazi kod nas, tako da se mi nikad ne osjećamo sami. Hvala vam i uvijek slavili u što većem broju i što radosnije“.

Klirik Albanske pravoslavne crkve sveštenik Ivan Popović je rekao: „Hristos voskrese! Hvala vam dragi oče Predraže što ste došli danas sa delegacijom, sa blagoslovima našeg Arhiepiskopa Anastasija da odslužimo liturgiju u Vraki.

Hvala vam što nas niste zaboravili. Hvala i vama dragi gosti što ste došli, što ste bili sa nama, na ovako veliki praznik. Zahvaljujemo i administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske episkopu budimljasnko-nikšićkom g. Joanikiju za blagoslov koji je dao da se uvijek nađemo u dobrom i da uvijek budemo radosni na tako veliki praznik. Zahvaljujemo i Apolonu Miščenku i Aleksandru Vujoviću, profesorima Cetinjske bogoslovije što su bili sa nama i svim vjernicima koji su bili u crkvi. Hristos vaskrse“.

Aleksandar Vujović