Eparhija Slavonska Dani Mucenika Jasenovackih

Proslava Svetih novomučenika Jasenovačkih

Ime: 03. 09. 2019 PROSLAVA JASENOVACKIH MUCENIKA; Opis: Proslava Svetih novomučenika Jasenovačkih Tip: audio/mpeg

Episkopija pakračko-slavonska i ove godine poziva verni narod na zajedničko molitveno učešće u centralnoj proslavi Svetih Novomučenika Jasenovačkih koja će se održati u subotu, 7. septembra, u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. Podsećamo na deo razgovora sa Preosvećenim Episkopom Jovanom o proslavi Novomučenika Jasenovačkih

U saopštenju na fejsbuk stranici Sabornog hrama u Pakracu se navodi:

Tim povodom, s vjernim narodom svetu arhijerejsku Liturgiju s početkom u 9 časova uz sasluženje Preosveštene gospode Episkopa: Marinskog i Jurginskog Inokentija iz Ruske Pravoslavne Crkve, Pakračko-slavonskog Jovana, vikarnog Episkopa Dioklijskog Metodija, sveštenog i monaškog klira naše i sestrinskih Episkopija, služiće Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije.

Nakon Liturgije, u 12 časova na humci kod Kamenog cvijeta obaviće se osveštanje slavskog kolača i žita.

Sutradan, u nedelju 8. septembra s početkom u 9 časova svetu arhijerejsku Liturgiju u Manastiru Orahovica služiće Preosveštene vladike: Marinski i Jurginski g. Inokentije i Pakračko-slavonski g. Jovan.

U okviru praznovanja Svetih Novomučenika, i ove godine u petak 6. septembra, po peti put, održaće se naučni skup „Novomučenici: Poliperspektiva V“, u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu s početkom u 9 časova, tokom koga će o ovoj temi govoriti nekoliko eminentnih domaćih i svjetskih stručnjaka.

Nakon Simposiona, u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu, biće služena praznična večernja.

Trećega dana, u sredu 11. septembra, na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u obnovljenom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, gde je kršten svete uspomene Pavle Patrijarh Srpski, biće takođe služena sveta Arhijerejska Liturgija.

Pozivamo Vas da i ove godine zajedno s nama uzmete učešća u navedenim događajima koji imaju neizmjerno značenje kako za sve postradale tako i za nastavak građenja kulture sjećanja na Jasenovac i njegove žrtve.

Podsećamo na razgovor sa Episkopom Jovanom koji je za Slovo ljubve najavio proslavu Jasenovačkih novomučenika, kao i naredni događaj ove godine – osvećenje obnovljenog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla i Parohijskog doma u rodom mestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla, Kućancima, 16. novembra 2019, čime će Eparhija pakračko-slavonska obeležiti veliki jubilej SPC, osam vekova autokefalnosti.