Cetinje Sveti Mardarije

Proslava praznika Svetog Mardarija u Cetinjskom manastiru i Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog

Ime: 12.12.2019 besjeda AEM; Opis: "12.12.2019 besjeda AEM". Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog Mardarija lješansko-libertivilskog i sveamerikanskog svečano je i molitveno proslavljen u Cetinjskom manastiru i u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog

Svečanu večernju službu u Cetinjskom manastiru uoči praznika služili su sinoć protosinđel Isak Simić i đakon Blagoje Rajković, profesor Bogoslovije.

Liturgiju su danas služili protosinđel Isak Simić, jeromonah Justin Mrenović, jerođakon Jakov Ninković i đakon Blagoje Rajković.

Sveti Mardarije

Pojali su učenici trećeg razreda, učenici XXVI generacije obnovljene Cetinjske bogoslovije (2017-2022) koji Svetog Mardarija proslavljaju kao slavu razreda, predvođeni svojim razrednim starešinom profesorom Aleksandrom Vujovićem.

Liturgiji je prisustvovao i Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije. Vladika je učenicima trećeg razreda čestitao slavu, govoreći im o velikom jerarhu i novojavljenom svetitelju Crkve Hristove Svetom Mardariju.

Divan je Bog u svetima svojim, predivan je u malom Ivanu Uskokoviću koji je prije 115 godina krenuo odavde sa Cetinja, posjetivši prvo Lovćen i poklonivši se Svetom Petru Drugom Lovćenskom tajnovidcu i cjelivajući ovdje mošti Svetoga Petra Cetinjskog, u bijeli svijet. I od maloga Ivana dobili smo Svetoga Mardarija lješanskoga i sveamerikanskoga“, rekao je Vladika Amfilohije.

Vladika je govorio o najvažnijim detaljima iz svetiteljevog žitija.

Otišao je je, dakle, kao dijete bogočežnjivo odavde, a vratio se kao svetac da bude jedan od divnih svetitelja rođenih u Crnoj Gori. Crna Gora je mala i sićušna, po mnogo čemu i obezbožena, naročito poslije Drugog svjetskog rata, ali bogata svecima“, kazao je on.

Dodao je da je zbog toga snaga Crne Gore  u Gospodu i u svetim Božjim ljudima.

Zato će u danima kad je nastupilo novo gonjenje Crkve Božije u Crnoj Gori, nema nikakve sumnje, Crkva pobijediti, kao što je pobjeđivala kroz vjekove. Jer, sva istorija Crkve je u znaku Hristovog raspeća, ali i Hristovog Vaskrsenja“, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski i đacima trećeg razreda Bogoslovije čestitao slavu.

Divnu ste slavu odabrali – Svetoga Mardarija. Daj Bože i da hodite njegovim putem“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Potom je u zgradi Bogoslovije, Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije blagosiljao slavski kolač i slavsku trpezu ljubavi. Tom prilikom je istakao da gledajući ikonu Svetog Mardarija, osjeća njegovo živo prisustvo i njegovu posebnu radost što je među cetinjskim bogoslovcima:

Evo vidim ga, osjećam izbija radost iz njega što se poslije 105 godina vratio na Cetinje, među đake, odakle je i otišao kao đak. Raduje se svemu onome što se sa njim dogodilo poslednjih godina i u Americi, u Libertvilu, ali čini mi se da se najviše raduje upravo ovdašnjem događaju. Neka nas Gospod sve ukrijepi njegovim molitvama“, kazao je Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

A. Vujović/ R. Vojinović