Arhijerejska Liturgija I Imendan Vladike Joanikija

Proslavljen imendan Vladike Joanikija

Ime: 17. 11. 2019. IMENDAN VLADIKE JOANIKIJA; Opis: Proslavljen imendan Vladike Joanikija Tip: audio/mpeg

Veliki ugodnik Božji, Prepodobni Joanikije Veliki, svečano i molitveno je proslavljen i ove godine, u katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevim Stupovima u 22. nedjelju po Duhovima, 17. novembra 2019.

Upravo ovog podvižnika i molitvenika, koga je Gospod obdario darom čudotvorstva i koji je imao izuzetno veliko smirenje i krotost, kao svog nebeskog zaštitnika proslavlja duhovni otac Bogom spasavane svetosavske Eparhije budimljansko-nikšićke – Episkop Joanikije.

Tim povodom, u manastiru Đurđevi Stupovi služena je Sveta Arhijerejska Liturgija, kojom je načalstvovao Preosvećeni Episkop Joanikije uz sasluženje 13 sveštenoslužitelja i jednog đakona i molitveno učešće brojnog vjernog naroda.

Besjedeći o Prepodobnom Joanikiju Velikom, Vladika budimljansko-nikšićki je kazao da on nije slučajno dobio epitet Veliki, jer je bio veliki duhom.

Sabranima se obratio i protojerej-stavrofor Milun Femić, sveštenik u penziji,  čestitajući svima praznik, a imendan Vladici Joanikiju. Otac Milun je nedavno proslavio pedeset godina svešteničke službe, koju je započeo u rodnim Beranama, u manastiru Đurđevi Stupovi.

Proslavljanje imendana Episkopa Joanikija nastavljeno je lomljenjem slavskog kolača i svečanom trpezom za saradnike i goste, upriličenoj u manastirskoj gostoprimnici.