Ep. Jovan Puric

Proslavljen praznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatoustog u Cetinjskom manastiru i u Cetinjskoj Bogosloviji

Ime: 09 02 2019 vladika jovan puric; Opis: Proslavljen praznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatoustog u Cetinjskom manastiru i u Cetinjskoj Bogosloviji Tip: audio/mpeg

Povodom praznika Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatoustog, slave maturanata Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, koji su XXIII generacija obnovljene škole (2014-2019), služena je svečana večernja služba sa petohlebnicom u Vlaškoj crkvi i Sveta Arhijerejska liturgija u Cetinjskom manastiru, sa blagoslovom nadležnog arhijereja Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

Večernju službu u Vlaškoj crkvi, uoči praznika u petak 8. februara, služili su rektor Bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović i jerođakon Roman Vilaret, a petohlebnicu je osveštao Preosvešteni Vladika Jovan Purić.

Za pjevnicom su pojali učenici bogoslovije.

 

Liturgijskim sabranjem u Cetinjskom manastiru, u subotu 9. februara 2019. godine, načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dr Jovan Purić. Sasluživali su mu rektor bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović, protosinđel Isak Simić, jeromonah Justin Mrenović, jerođakon Roman Vilaret i đakon Igor Pešikan, a čtecirali su maturanti bogoslovije Maksim Škrbić, Tomislav Popović i Aleksandar – Saša Dedić.

Na liturgiji su pojali svi đaci škole predvođeni maturantima.

Posle pročitanih odjeljaka iz Apostola i Jevanđelja, sabranim monasima, učenicima, profesorima i vjernom narodu besjedio je Vladika Jovan.

On je u liturgijskom slovu govorio o Pastiru dobrom, Gospodu Isusu Hristu i njegovom vjernom svjedoku Svetom Jovanu Zlatoustom. Vladika Jovan je zablagodario Mitropolitu Amfilohiju na blagoslovu da služi u cetinjskoj svetinji, pored ćivota Svetog Petra Cetinjskog.

Vladika je čestitao slavu razrednom starešini profesoru Slobu Stanišiću, i učenicima petog razreda koji proslavljaju Svetog Jovana Zlatoustog, i svim učenicima i profesorima Cetinjske bogoslovije, uputivši im pouku o ljubavi prema bogoslovlju.

Svi učenici su pristupili Svetoj tajni pričešća, pokazavši liturgijsku sabornost i jedinstvo upravo u praznovanju Svetog Jovana Zlatoustog.

 

Praznovanje praznika Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatoustog nastavljen je osveštavanjem i rezanjem slavskog kolača u trpezariji Cetinjske Bogoslovije.

Slavski kolač osveštao je jeromonah Justin Mrenović, sabrat Cetinjskog manastira.
Slavskom ručku prisustvovali su profesori, učenici i gosti škole.

U ime nastavničkog savjeta sve prisutne pozdravio je glavni vaspitač, profesor mr protojerej Arsenije Radović.

Otac Arsenije je čestitao slavu maturantima i njihovom razrednom starešini profesoru mr Slobu Stanišiću, sa molitvenom željom da ih blagoslov Gospodnji i molitve Svetog Jovana Zlatoustog prate u sve dane njihovih života.

Aleksandar Vujović

Galerija fotografija-link