Видовдан у храму под Горицом

Прослављен Видовдан у храму под Горицом

Празник Св.Великомученика кнеза српског Лазара и свих светих Српских мученика – Видовдан, прослављен је Светом Литургијом у Цркви Светог Ђорђа, под Горицом – којом је началствовао протојереј ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина, старешине Цркве, протојереја ставрофора Драгана Станишића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића.

 

Том приликом пригодном беседом обратио се присутнима началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић, честитајући данашњи празник, где је казао да сваки народ има посебне празнике, када се са посебним молитвеним расположењем, присећа славне историје српске.

,, Овај догађај који се одиграо у нашој историји на Косову пољу 1389 г. је био дан пораза али истовремено и дан наше победе, када је цар Лазар жртвовао себе и своју војску – те изгубио земаљско царство – да би добио вјечну славу на небу.” – подсјетио је отац.

Додавши да су овим потезом они само потврдили ону стару народну изреку – Боље ти је изгубити главу, него своју огрјешити душу -.

,, Зато је Видовдан дан када се посебно сећамо косовске трагедије “, нагласио је прота Кљајевић у својој беседи, рекавши, да иако су
Османлијске војске победиле, оне су заправо – изгубиле у тој борби.

,, Прави победници су биле плејаде косовских јунака, које су донеле Царство Божије ” нагласио је он, рекавши да се честити кнез после дугог размишљања определио за Небеско царство, – јер је земаљско, за малено и до вијека.

,, Приволети се небеском царству значи – жртвовати себе и своје идеале, привидна насладе и задовољства… ”

,, Народни геније је умио да препозна величину косовске жртве, где се рађа косовски еп, када је после 5 вековног ропства црпио духовну храну, бранећи своју част и образ, свога огњишта и живота. ” – нагласио је прота Кљајевић, на Видовдан у храму под Горицом.

Пожелевши да данашњи слављеници и сви свети мученици измоле од Господа благослов за наше животе, како би прослављали све празнике у здрављу Божијем.

Након одслужене Литургије одслужен је парастос свим страдалим за вјеру и отачаство од Косовске битке, до дана данашњег.

DSC00011 (2)

Елза Бибић
Фото/ видео: Дарко Радуновић