Slava U Hramu Pod Goricom

Proslavljena hramovna slava Crkve Svetog Đorđa pod Goricom

Proslavljena hramovna slava Crkve Svetog Đorđa pod Goricom

Ime: 06.05.2018 O.VELIBOR DZOMIC BESJEDA; Opis: Proslavljena hramovna slava Crkve Svetog Đorđa pod Goricom Tip: audio/mpeg

Proslavljenje velikomučeničkog stradanja slavnog, Pobjedonosca Hristovog Georgija kapadokijskog  uveličano je toržestvenim Evharistijskim bogosluženjem sveštenoslužitelja i vjernog naroda Božijeg u Crkvi pod Goricom u Podgorici koja je posvećena ovom divnom svetitelju.

Svečanim Liturgijskim bogosluženjem načalstvovao je starešina ovoga hrama, protojerej-stavrofor Velibor Džomić sa protojerejem-stavroforom Miletom Kljajevićem, protom Draganom Stanišićem, protojerejem Jovanom Radovićem, jerejem Blažom Božovićem i đakonom Ivanom Crnogorčevićem. Molitveno je učestvovao nekadašnji starešina Crkve pod Goricom prota Milun Femić.

Nakon pročitanog Jevanđelskog začala u ovoj nedelji Samarjanke, velikom broju vernog naroda obratio se prota Velibor čestitajući praznik – pobjede Vječnoga života nad smrću.

-Naša radost danas jeste dvojedna. Vaskršnja radost i praznik Svetoga velikomučenika Georgija Pobjedonosca, kome je posvećen ovaj Sveti hram, koji blagosilja vjekovima ovaj grad i narod i koji je Krsna slava mnogih od vas. Taj veliki ugodnik Božiji jeste jedan od onih koji je čuo onu riječ Hristovu – koju je rekao ženi Samarjanki na kladencu Jakovljevom – da dođe da pije vodu, od koje neće ožednjeti. Tu riječ, zajedno sa Svetim Georgijem, vjekovima, slušaju, podsjećaju se njenog sadržaja, značaja i njoj se odazivaju mnogi  hrišćani. Mi smo, i u ovom današnjem danu, među tom velikom Svetom i sveštenom družinom koja je čula taj poziv Hristov, koja je došla da pije vodu sa izvora i to onu vodu od koje nikad neće ožednjeti, kazao je prota Džomić.

On je podsjetio da se tom vodom Vječnoga života, Hristovom vodom neprolaznosti napajao i Sveti velikomučenik Georgije. Tom Svetom vodom sa izvora Živog, napajali su se ne samo mnogi Sveti Božiji ljudi nego, kako je otac kazao ” u ovaj Vaskršnji dan došli smo i mi u ovaj Sveti hram – da pijemo vodu Živu, onu vodu od koje nikad nećemo ožednjeti “.

-To što smo došli da pijemo Vodu Živu, Vodu od koje se ne žedni, ne znači da preziremo i ovu vodu zemaljsku, vodu koja nam treba za održavanje života i zdravlja. Ali, to je voda od koje se žedni a ovo je voda koja napaja za Život Vječni, kazao je otac Velibor ističući da je samo takvom vodom napojen, odgojen na vjeri u Vaskrsenje i život vječni, sa tim nadahnućem i blagoslovom, Sveti velikomučenik Georgije mogao da podnese svoje stradanje, primi vijence Hristove i da podnese sve ono što ga je snašlo u njegovom svjedočanstvu za Hrista živoga, istinitog Boga našega.

Prota je poručio da se tom vjerom Svetoga velikomučenika Georgija  napajamo, krepimo i bodrimo u svim svojim slabostima i iskušenjima i da uvijek znamo ” da samo onaj koji pije Žive vode sa Istočnika od kojeg se ne žedni – taj zadobija Život Vječni”.

Čestitajući dan Vaskrsenja i praznik Svetog Georgija protojerej-stavrofor Velibor Džomić  je poželio da Blagoslov Božiji bude na domovima svih a posebno onih koji ovaj praznik proslavljaju kao Krsnu slavu.

-Neka bi Gospod dao da se sabiramo u svete hramove uvijek, a posebno u spomen i na dan kada proslavljamo one Božije ugodnike kojima su hramovi posvećeni i pod čijim se duhovnim patronatom nalaze, svake godine sve više i više, radosnije i sa što više djece u ovom hramu, u svakom gradu i svijetu, zaključio je otac Velibor.

Nakon osvećenja Svetih darova Hristovih i pričešća, sabranje vjernih sa svojim sveštenoslužiteljima krenulo je u trokratni ophod, Litiju oko Hrama nakon koje je načalstvujući sveštenoslužitelj Džomić pročitao odjeljak iz Jevanđelja.

On je nakon kropljenja vjernog naroda osvećenom vodom, sabranima koji su ispunili crkvenu portu, kazao da nas je Sveti Đorđe ovdje sakupio da odnosimo duhovne pobjede nad svim našim vidljivim i nevidljivim neprijateljima, da pobijedimo svi u sebi ono što ne valja, da pobijedi ono što je dobro u nama i da bude dobro u srcima, dušama i domovima našim, u hramovima, gradu, zemlji i čitavome svijetu.

U ime bratstva ovoga Svetoga hrama i parohijana prota Velibor se zahvalio ovogodišnjem kumu slave hadži Georgiju (Baću) Bujušiću koji se svojom ljubavlju i vjerom upisao u kolo Svetoga Đorđa koji se 900 godina razvija, igra i svija oko ove Svetinje, ističući da ostaje zapisano pred Licem Božijim u ljetopisu ovoga  Svetoga hrama, da je brat Baćo 2018. g. Gospodnje, bio kum slave Crkve Sv. Đorđa pod Goricom.

Domaćin slave naredne godine biće vjeroučiteljica pri ovom Svetom hramu, teolog Snežana Popović.

Nakon rezanja i blagosiljanja slavskih kolača, slavlje je nastavljeno u Duhovnom Centru za trpezom ljubavi koje je spremljeno trudom domaćina ovogodišnje slave, hadži Georgija (Baća) Bujušića.

Elza Bibić