Proslavljena Mala Gospojina u Manastiru Savina

Proslavljena Mala Gospojina u Manastiru Savina – Slava Kola srpskih sestara Herceg Novi

Ime: 21. 09. 2023-otac Makarije-Savina; Opis: Proslavljena Mala Gospojina u Manastiru Savina Tip: audio/mpeg

Praznik posvećen Rođenju Presvete Bogorodice –Mala Gospojina, koji je i krsna slava Kola srpskih sestara Herceg Novi, obilježena je svetom luturgijom u manastiru Savina. Prerezan je slavski kolač a vjernici su pristupili svetoj tajni pričešća.

Povodom slave humanitarne organizacije koja u ovoj godini obilježava vijek postojanja svetu liturgiju je služio iguman manastira Savina, Makarije, uz sasluženje arhijerejskog namjesnika hercegnovskog Obrena Jovanovića, koji je članicama Kola čestitao jubilej.

-Jedan čitav vijek postojanja, požrtvovanja, ljubavi, nesebičnog rada za svoj Srpski narod za vjeru pravoslavnu, za svoj grad i narod je velika stvar. Zamislite samo koliko se sestara, majki, žena ugradilo u to vaše  Kolo. Koliko je samo gladnih nahranjeno, koliko je bilo onih koji su bili neutješni utješeno vašom ljubavlju kroz ovaj jedan čitav vijek stradanja Srpskog naroda. Uvijek ste bile postojane i u najtežim, ratnim godinama, istakao je Jovanović.

Radost zbog vijeka postojanja Kola uprkos prekidu rada u jednom periodu, iskazala je predsjednica organizacije Dragica Spaić.

-Iako je značajan broj godina bio ukinut rad Kola ono nikada nije prestajalo da djeluje. Već početkom 1990.tih godina, uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, čim se ukazala potreba da se obnovi, to se i desilo. Nastavljen je rad do danas i nadam se da će tako biti i ubuduće,  zaključila je Spaić.

Jubijelej, 100 godina postojanja i rada koje je protkano istinskim čovjekoljubljem, biće obilježeno akademijom narednog mjeseca za koju pripremaju bogat duhovni i kulturno umjetnički program.

Izvor: Radio Televizije Herceg Novi