Devic

Proslavljena slava manastira Devič

Ime: 15.12.2019 Vladika teodosije Devic; Opis: Proslavljena slava manastira Devič Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije služio je danas na praznik Prepodobnog Joanikija Devičkog Svetu arhijerejsku litrugiju u manastiru Devič povodom slave ove svetinje u prisustvu više od hiljadu vjernika pristiglih iz centralne Srbije, Crne Gore i sa Kosova i Metohije.

Vladika Teodosije je u obraćanju vjernicima u manastiru rekao da su jedino Srbi nekada naseljavali ovo područje, a da ih danas nema ni u okolini.

On je podsjetio da Srbi, koji su tokom istorije morali da napuste ove prostore, jedino nisu napustili manastir i grob Svetog Joanikija, čije mošti počivaju u njegovoj zadužbini.

Sve koji dolaze u manastir Devič, vladika raško-prizrenski je blagoslovio, te ukazao na potrebu ostanka na ovim prostorima, uz svetinju Joanikija Devičkog za koju je rekao da nikad nije bila svetija, jer je stradala i vaskrsla kao što će i vaskrsnuti i srpski narod.

Upravo svetost ovog mjesta, istakao je vladika, privlači vjernike, jer je ovu svetinju Gospod ostavio kao svjećnjak.

On je napomenuo i da svetitelji ne napuštaju ove prostore, te naveo primjer Svetog Stefana Dečanskog, Svetog Joanikija Devičkog.

Ako oni nisu napustili ove prostore imamo li mi pravo da krenemo drugim putem“, upitao je vladika Teodosije.

Milosav Jašović, koji je raseljen iz Istoka, rekao je da njih oko stotinu stiglo iz Beograda u manastir čije je sestrinstvo uspjelo da ga sačuva od zatiranja, što je bio cilj albanskih terorista.

Vladimir Ivanović iz Nikšića kaže da Srbi iz Nikšićke župe redovno dolaze u posjete srpskim svetinjama na cijelom Kosovu i Metohiji.

Srbin nije niti može pripadati pravoslavnoj vjeri i crkvi ako se Bogu ne pomoli u nekoj od svetinja na Kosmetu. Ne smijemo zaboraviti da svi naši korijeni vode i sa Kosova i Metohije i sve dok se ovdje sabiramo u našim svetinjama nema te vlasti koja može da zatre naše poreklo ili izbriše pravoslavlje iz Crne Gore“, smatra Ivanović.

Svetu Arhijerejsaku litrugiju obezbjeđivali su pripadnici kosovske policijske službe.

Na tonskom zapisu blagodarimo sestri Oliveri Radić novinaru i profesoru iz Orahovca