Sep 2019 Arhijerejska Liturgija I Slava Manstira Kosijerevo 16

Proslavljena slava manastira Kosijerevo

Ime: 21.09.2020. SLAVA MANASTIRA KOSIJEREVO; Opis: Proslavljena slava manastira Kosijerevo Tip: audio/mpeg

Svetom Liturgijom, svečanom litijom i lomljenjem slavskog kolača, manastir Kosijerevo, u Petrovićima kod Nikšića, proslavio je, u ponedjeljak 21. septembra 2020. praznik Rođenja Presvete Bogorodice i svoju hramovnu slavu.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije i uz molitveno učešće vjernog naroda.

Nakon što su vjernici pristupili Svetom Pričešću, svečana praznična litija ophodila je hramovno zdanje. Prelomljen je slavski kolač i osvešteno žito, a današnji veličanstveni praznik i slavu prisutnima je čestitao Preosvećeni Episkop Joanikije.

Podsjećajući na sveto žitije Presvete Bogorodice, Episkop je kazao da je Njeno rođenje bilo čudesno i natprirodno, jer je, kako je pojasnio, bilo po naročitom Božjem promišljanju.

„To rođenje se dogodilo u vrijeme kada roditelji više ne rađaju, pošto su Sveti supružnici Joakim i Ana dugo godina bili bez potomstva. U starom Izrailju kod jevrejskog naroda to je smatrano za kaznu Božju i da su oni ili neko od njihovih predaka, posebno, grešni. Međutim, nije bilo tako, nego je Bog pripremao spasenje, a Sveti supružnici su kroz ovo poniženje primili na sebe sve grijehe svojih predaka i tu kletvu ponijeli na sebe u ime cijelog čovječanstva. Poniženje kakvo su primili može se samo uporediti sa Hristovim poniženjem na Golgoti, jer su oni tako pobožni i blagočestivi bili odlučeni i od hrama“, naveo je Njegovo Preosveštenstvo.

Dodao je da ovogodišnju slavu obilježavamo u posebnim okolnostima, usled epidemije korona virusa. Na današnjoj službi, kao i svaki dan, uznijete su molitve za zdravlje ljudi, jer je mnogo bolesnih i zato su, po Vladikinim riječima, potrebne molitve.

Izrazio je zahvalnost sabranom narodu na ljubavi koju su pokazali, posebno, kada je Crkva bila, kako je ocijenio, na raspeću, kada su svetinje bile u opasnosti od bezbožnika.

Domaćin slavlja bio je Crkveni odbor pri hramu Svetog arhangela Mihaila na Stražnici u Petrovićima.

Sabranje je nastavljeno trpezom bratske ljubavi sa koje se u ime Crkvenog odbora obratio Luka Popović, a potom je održan prigodan kulturno-umetnički program.