Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko petrovački i rmanjski g. Sergije

Proslavljena slava Manastira Treskavca

Ime: 19 09.2020 SLAVA MANASTIRA TRESKAVAC; Opis: "19 09.2020_ SLAVA MANASTIRA TRESKAVAC". Tip: audio/mpeg

U subotu 19. (6) septembra 2020. godine Svetoarhangelski Manastir Treskavac proslavio je svoga Patrona u Liku svetog Arhistratiga Mihaila vođe svih nebeskih bestjelesnih sila, kada se prisjećamo njegovog slavnog čuda u Frigiji u mjestu zvanom Honi (pogruženje).

Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastirskom Hramu predvodio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski g. Sergije uz sasluženje: arhimandrita Vasilija (Rožića), Varnave (Damjanovića), igumana Jeroteja (Vlajkovića), jeromonaha Amvrosija (Eparhija dalmatinska), protonamjesnika Dejana Zeljkića, prezvitera Stojana Đurđevića (Eparhija banjalučka), Čede Đurića, protođakona Nemanje Reljića i đakona Alekse Marića.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala besjedio je po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa Sergija, jeromonah Amvrosije sabrat Manastira Krke, koji je govorio o živoj Crkvi Hristovoj koja od nekolicine sabranih ljudi na svetoj Liturgiji čini narod Božiji koji je okupljen oko Gospoda Isusa i ugodnika Njegovih. Shodno tome zemlja postaje nebo, nebo gdje se nalaze svi sveti ali i mnoštvo vojske bestjelesnih čijeg i predvodnika slavimo i danas, Arhistratiga Mihaila i sve vojske anđelske.

Poslije zaamvone molitve izvršen je čin svećenja slavskog kolača i koljiva, a svečana trpeza ljubavi pripremljena je u manastirskoj porti.