Jul 2019 Arhijerejska Liturgija Na Romanove U Niksicu

Proslavljeni Sveti carski mučenici Romanovi, ktitorska slava nikšićkog Sabornog hrama

Ime: 18. 07. 2019 Romanovi Niksic; Opis: Proslavljeni Sveti carski mučenici Romanovi, ktitorska slava nikšićkog Sabornog hrama Tip: audio/mpeg

Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je juče, na praznik Svetih carskih strastoterpaca Romanovih, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, čija je ovo ktitorska slava.

Jul 2019 Arhijerejska Liturgija Na Romanove U Niksicu 6Preosvećeni Episkop je prazničnu Liturgiju služio pored moštiju Svete prepodobnomučenice Fevronije, koje su u nikšićku Sabornu crkvu donesene, u navečerje praznika Svetih carskih mučenika Romanovih, a sasluživali su mu brojni sveštenoslužitelji iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhija budimljansko-nikšićke, timočke, zvorničko-tuzlanske, kao i Ukrajinske pravoslavne Crkve.

Pred početak Liturgije, Vladika je u čin čteca rukopoložio Jovana Radulovića i Dušana Perića, iz Nikšića.

Liturgijskom besjedom, nakon čitanja Jevanđelja, brojnim vjernicima obratio se protojerej Miodrag Todorović, koji je, podsjetivši na riječ Gospodnju: Ako vas mrzi svijet, znajte da je mene omrznuo prije vas, kazao da se ove riječi, u savremenom dobu, odnose na Svetog cara Nikolaja II Romanova i njegovu porodicu.

Jul 2019 Arhijerejska Liturgija Na Romanove U Niksicu 8

Nakon pričešća vjernih, Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije odslužio je, sa sveštenstvom i vjernim narodom, parastos ktitorima, sveštenoslužiteljima i dobrotvorima Sabornog hrama u Nikšiću. U molitvama pred Gospodom pomenuti su i stradalnici iz roda srpskog, koji su svoje živote položili za Krst Časni i slobodu zlatnu, među kojima i Sveti sveštenomučenik Sava Gornjokarlovački, kojeg naša Crkva danas molitveno proslavlja.

Riječima arhipastirskog slova sabrane je poučio Episkop Joanikije, čestitajući ktitorsku slavu Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Istakao je da je Sveti car Nikolaj bio ktitor mnogih svetinja u Rusiji, Palestini i Evropi, pa i kod nas, u gradu Nikšiću.

Mošti Svete prepodobnomučenice Fevronije, koje su, povodom 800 godina samostalnosti Srpske Crkve, od 7. do 17. jula, prolazile kroz Crnu Goru, ispraćene su, nakon Liturgije, iz nikšićkog Sabornog hrama.