Protojerej Stavrofor Dalibor Milakovic

Прота Далибор Милаковић: Имајмо непрестане љубави и чувајмо истину и вјеру Божију

Име: 31. 05. 2020 Otac Dalibor Milakovic; Опис: Имајмо непрестане љубави и чувајмо истину и вјеру Божију Тип: audio/mpeg

У Седмој недјељи по Пасхи, недјељи која је посвећена празновању 318 Светих отаца Првог васељенског сабора, у Саборном храму Христовог Васкрсења у ПОдгорици одслужена је Света литургија, којом је началствовао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, а саслуживали су му протојереји: Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић и протођакон Владимир Јарамаз.

Након прочитаног зачала из Светог јеванђеља, начаствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић је у свом пастирском слову казао да су људи створени да живе по Богу, да буду налик Богу, као круна Божијег стварања. Међутим, како је казао, човјек је сагријешио и тиме се одвојио од Бога, унизивши себе и своје биће, будући да нас је Господ саздао да будемо господари овога свијета. Након гријеха и одвојености од Бога, човјек постаје подложан смрти, трулежи, насупрот вјечности за коју је назначен да живи у њој.

,,Једино је Творац неба и земље из своје предвјечности могао сићи међу нас. Из сагласја Свете Тројице, Син силази међу нас и прима наше тијело као истински човјек, а истовремено као истински Бог. Тиме је обожио нашу људску природу”, подсјетио је отац Далибор.

Даље у свом даљем обраћању се осврнуо на данашње јеванђелске ријечи, нагласивши да нас је Господ овом молитвом позвао на љубав вјечну и према Богу и према ближњима:

,,…Као што си Ти мене послао у свијет, и ја њих послах у свијет.
Ја посвећујем себе за њих, да и они буду освећени истином.
Не молим се, пак, само за њих, него и за оне који ме узвјерују њихове ријечи ради;
Да сви једно буду, као Ти, Оче, што си у мени и ја у Теби; да и они у нама једно буду, да и свијет вјерује да си ме Ти послао.
И славу коју си ми дао ја дадох њима, да буду једно као ми што смо једно.
Ја у њима и Ти у мени: да буду сасвим уједно, и да позна свијет да си ме Ти послао и да си имао љубав к њима као и к мени што си љубав имао.
Оче! Хоћу да и они које си ми дао буду са мном гдје сам ја; да виде славу моју коју си ми дао; јер си имао љубав к мени прије постања свијета.
Оче праведни! Свијет Тебе не позна, а ја Те познах, и ови познаше да си ме Ти послао.
И показах им име Твоје, и показаћу: да љубав којом си мене љубио у њима буде, и ја у њима.”

Када је Господ изговорио ову молитву, како је објаснио, позвао нас је да поштујемо и волимо и будемо у заједници са Богом и са ближњима нашима.

“Позвао нас је Господ на вјечну љубав, као што има Господ, Друго лице Свете Тројице, вјечну љубав према свом Оцу, тако и ми треба да имамо и да узрастамо у тој вјечној љубави према Светој Тројици, да би управо тако живјели у пуноћи нашег назначења и у замисли нашег стварања и да би постали умјесто пролазни – вјечни”, нагласио је прота Далибор.

У другом дијелу свог пастирског слова, отац Далибор је подсјетио да данас прослављамо и Свете оце Првог васељенског сабора одржаног 325. године у Никеји истичући да није случајно да их славимо баш у овој седмици пред Педесетницу.

“Наиме, 318 Светих отаца Цркве су се састали на позив цара Константина 325. године у граду Никеји да би осудили јерес – криво учење Арија, свештеника Александријског, који је покушавао да тим кривим учењем унизи Свету Тројицу, односно Друго лице Свете Тројице, Бога Сина – Логоса. Због тога су Свети оци Цркве на том Првом васељенском сабору утврдили први дио Симбола вјере, који ево и ми дан данас читамо и изговарамо, као и двадесет канона – правила Цркве које, такође, и дан данас поштујемо.”

Протојереј-ставрофор Далибор Милаковић је казао да су Свети оци проповједали истину, борили се за њу и оставили нама да поштујемо и чувамо свете каноне и истину Божију коју је Бог Отац, преко свога Сина јединороднога, објавио нама људима.

“Господ је ту истину пренио на своје ученике, на апостоле. Апостоли су пренијели на своје ученике, свештенике, епископе, па ево све до дана данашњих, хиљадама година ту истину коју нам је Господ оставио, чувамо и утврђујемо се у њој и боримо се за њу. Имајмо непрестану љубав међу нама и чувајмо истину и вјеру Божију. Имајући љубави међу нама, имаћемо и љубави истинске према Богу. Све је то повезано, будући да је немогуће не вољети човјека, не вољети ближњег, а вољети Бога и обрнуто” – поручио је на крају свог обраћања отац Далибор Милаковић.

Борис Мусић