Podgorica

Prota Dalibor Milaković: Kada gledamo lice brata svoga, gledamo lice Boga svoga!

Ime: 18.11.2018. OTAC DALIBOR; Opis: Otac Dalibor Milaković Tip: audio/mpeg

U nedjelju, 18. novembra, 25. sedmice po Pedesetnici, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici odslužena je Sveta liturgija kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Dalibor Milaković, uz sasluženje protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića i protojereja Mirčete Šljivančanina i Branka Vujačića, kao i protođakona Vladimira Jaramaza.

Tumačeći pročitanu jevanđeljsku priču, načalstvujući sveštenoslužitelj Dalibor Milaković se osvrnuo na važnost ljubavi prema Bogu i bližnjima:

„Ako želiš zadobiti život besmrtni – Carstvo Božije, ljubi Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom i svim umom svojim i ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Ovo su dvije najveće zapovjesti koje je Gospod Bog dao nama ljudima i koje će od nas tražiti do kraja svijeta i vijeka“, kazao je otac Dalibor, objašnjavajući da o te dvije zapovjesti visi sav zakon i proroci i da je u njima sadržano da volimo Boga i bližnje svoje.

Podsjetio je i na to za šta smo stvoreni i koje je naše stvarno prizvanje i naznačenje u ovome svijetu:

„Stvoreni smo po obrazu i podobiju Božijem, stvoreni smo da uzrastamo u punoću mjere rasta Hristovog. Dakle, kada gledamo lice brata svoga, mi gledamo lice Boga svoga“, naglasio je protojerej-stavrofor Dalibor Milaković.

Na kraju svog pastirskog obraćanja, naglasio je da smo stvoreni za zajednicu u kojoj je ljubav glavna, jer nas tom ljubavlju i Gospod priziva i poziva na istinsko zajedništvo i duhovno obnovljenje:

„Svi mi smo ovdje u zajednici prizvani da volimo jedni druge, zato Gospod i govori da ondje gdje obitava ljubav među braćom tu obitava i On. Zato Gospod priziva cijeli svijet, svi su prizvani da pred Bogom jedni druge poznamo kao braću“, zaključio je otac Dalibor.

Tokom Svete Liturgije pojali su i odgovarali horovi iz Podgorice i Bara.

Naime, uz  hor Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog – „Sveti apostol i Jevanđelist Marko“ iz Podgorice, počasni gosti ove nedjelje bili su članovi hora „Sveti Jovan Vladimir“ iz barskog Hrama.

Uvažene goste je pozdravio i zablagodario na dolasku, protojerej Mirčeta Šljivančanin .

Svetim Tajnama Tijela i Krvi Hristove je pristupio i prisajedinio se veliki broj vjernog naroda, a evharistijsko sabranje blagodarnosti je nastavljeno za trpezom ljubavi i prostorijama Sabornog hrama u Podgorici.

Boris Musić