Prota Gojko Perović

Prota Gojko Perović za TV Prva: Sveti Vasilije simbol vječnog života

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog vjernicima je vrlo važan. To dokazuje i organizovano hodočašće svake godine 12. maja. Rektor Bogoslovije “Sveti Petar Cetinjski” na Cetinju otac Gojko Perović u izjavi za TV Prva, to objašnjava kao “potrebu za smirajem i bijegom u neki ljepši, onozemaljski svijet, i u liku Svetog Vasilija Ostroškog vjernici pronalaze simbol vječnog života”.

“Gledajući u svakodnevne probleme često se davimo i ako bismo negdje ispunili neki formular da jesmo vjernici, mi često u životu to ne pokazujemo nego nas hvata panika, strah, neko nestrpljenje, i zato su nam ovakvi dani, to narod zove “blagi dani”, potrebni. I zato ljudi idu u hodočašće, ne radi neke magije, ne radi nekog običaja, da bi ispraznili ili ispoštovali neki ritual, nego da bi se dotakli toga vječnoga života koga svaka ljudska duša osjeća – da taj vječni život postoji”, kazao je on.

Na pitanje da prokomentariše veliko prisustvo vjernika u manastiru Ostrog i aktuelne epidemiološke mjere, otac Gojko je za TV Prva kazao: “Mi sveštenici smo u neposrednom kontaktu sa ljudima govorili da ne moraju svi danas poći, neka pođe, što kažu, jedno iz kuće, ajde da damo doprinos poštovanju epidemioloških mjera, nije grijeh ako se u čast ovoga dana i sa namjerom da se zablagodari Bogu, na ovome danu pođe i sjutra, i preksjutra i sve do nedelje”.

“Jednako će biti Božji blagoslov da se dođe kod Svetog Vasilija i u neki drugi dan”, zaključio je rektor Bogoslovije na Cetinju.

Prilog za televiziju “Prva” uradila Marica Bulatović.