Bar

Prota Obren Jovanović: Ne damo svetinje – novi gen crnogorskog naroda

Poslije odsluženog molebna u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, u nedjelju, 9. februara, ulicama grada pod Rumijom je prošla litija, u kojoj je bio veliki broj djece. I ovog puta sa jasnim i nepromjenljivim stavom: Ne damo svetinje!

Bar litijaOvaj blagosloveni molitveni hod predvodio je protojerej-stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik cetinjski i sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske koji je prenio blagoslove Svetoga ćivota Petra Cetinjskoga, kao i blagoslove i pozdrave Mitropolita Amfilohija.

Otac Obren je poručio da su litije veliko čudo i znamenje, dar Božiji, milost Neba koja se isprtila nad Crnom Gorom i ovim blagoslovenim narodom. On je kazao da je narod zaista opravdao ime litija, što u prevodu sa grčkog znači usrdna molitva.

„Nije bilo usrdnije molitve u zadnjih decenija, možemo reći i vjekova, širom Crne Gore, nego poslednjih mjesec – dva u našim hramovima. A onda taj mir i molitvu nosimo ulicama, gradovima, selima. Nema brda i zaseoka koji nije osveštan svetim hodom i molitvama vašim.“

Suština i namjera molitve je da osvešta čitav prostor, jer i ovaj divni veličanstveni Hram Svetog Jovana Vladimira, parče neba na zemlji, osveštan je kako bismo to osvećenje nosili u srcu i time osvećivali svoje domove, škole, mjesta, a osveštan je rukom svetog Patrijarha jerusalimskog Teofila i našega Patrijarha Irineja, Mitropolita Amfilohija i mnogih arhijeraja.

„Gdje god se nalaze pravoslavni hrišćani su dužni da tu svetinju prenose i osveštavaju, i time da nose mir i radost i blagovijeste onu istinu da je Gospod došao radi mira.“

Dalje je otac kazao da su litije širom Crne Gore nebozemni hod, jer u njima učestvuju i nebesa, svetitelji Božiji, anđeli, i narod Božiji koji zna da odgovori na taj njihov poziv.

Podsjetio je da Barani imaju najstariju zavjetnu litiju u Crnoj Gori, koja je više vjekova išla iz ovih mjesta do vrha Rumije, gdje su iznosili Časni krst Hristov Svetoga Jovana Vladimira i po jedan kamen sa molitvom da se tamo obnovi svetinja.

„Vi ste potomci i plod te viševjekovne molitve i niko ne treba da se čudi zašto Barani najviše izlaze na litije“, kazao je protojerej-stavrofor Obren Jovanović.

Poručio je da je u svakom od prisutnih kap krvi Svetoga Jovana Vladimira i da je taj gen u našim venama, te da ovi anđeli, djeca koja nose svijeću i ikonu, ne mogu biti protiv Crne Gore. Iako još ni vezice samostalno ne umiju da zavežu, umiju da se mole Bogu i kažu: Ne damo svetinje.

„Ja vam garantujem da je ovo budućnost Crne Gore i da je ta riječ Ne damo svetinje novi gen crnogorskog naroda koji ovdje živi. I to ćemo da prenosimo genom svojim, pa će i za 300 godina neko znati da kaže: Ne damo svetinje, ne zato što će trebati da ih brani, mi smo ih već odbranili, nego zato što će to da bude u njemu“, kazao je, između ostalog, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik cetinjski i sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vesna Dević