Velibor Dzomic Printskrin

Прота Велибор Џомић градоначелнику Вуковићу о земљишту на Горици: Поштујте поредак, сачекајте одлуку суда

Основни суд у Подгорици треба поново да донесе одлуку по захтјеву Митрополије црногорско-приморске о привременој мјери забране располагања земљиштем, каже Велибор Џомић Зачуђујући је и забрињавајући наум градоначелника Подгорице др Ивана Вуковића да поново за скупштински дневни ред предложи тачку која једино служи распиривању нетрпељивости, казао је протојереј-ставрофор Велибор Џомић, старјешина Цркве Светог Ђорђа Под Горицом, коментаришући најаву да ће се Скупштина Главног града 17. децембра изјаснисти о дођели земљишта тзв. ЦПЦ.

Одлука се враћа у скупштинску проце дуру након што је укинута привремена мјера забране располагања и отуђења за двије катастарске парцеле на Горици коју је на иницијативу Митрополије црногорско -приморске Црквена општина Подгорица донио Основни суд. Џомић је позвао градоначелника Вуковића, предсједника Скупштине Главног града Ђорђа Сухиха и одборнике да још једном размисле и преиспитају своју намјеру да одлучују о земљишту које је предмет судског спора и одлучују прије правоснажне судске одлуке. У питању је земљиште под Горицом за које судском тужбом са доказима тврдимо да је припадало Цркви Светог Ђорђа и да је без правног основа уписано као својина државе.

Градоначелнику је познато да смо пред надлежним судом државе Црне Горе покренули судски спор ради утврђивања права својине на том земљишту. Једини пристојан, цивилизован и правно утемељен став Главног града и градоначелника у оваквој ситуацији јесте да се сачека правоснажна судска одлука у том предмету. Нажалост, градоначелников став је супротан и он на сваки начин покушава да легализује и реализује идеолошки острашћену одлуку како би то, како тврдимо, негдашње црквено земљиште поклонио Мирашу Дедеићу наводи Џомић. Како наводи, у овом моменту, Основни суд у Подгорици треба поново да донесе одлуку по захтјеву Митрополи је о привременој мјери. Он како каже, подсјећа градоначелника, а и јавност, да Главни град и он лично сасвим супротно поступају када јеу питању Митрополија када су у питању судски спорови. -По нотарском споразуму и одлукама Скупштине Главног града од 2014. и 2015. године, Главни град има обавезу да Митрополији пренесе, на име замјене земљишта, око девет хиљада квадрата земљишта код Саборног храма. Прошао је рок од пет година, а пролази и допунски рок од двије године, а обавеза није извршена. Митрополит Амфилохије је показао разумијевање за разлог који је 2019. године навео лично градоначелник Вуковић окончање поступака у вези захтјева приватних лица за реституцију. Данас га не интересује окончање судског поступка који је покренула Митрополија? Само ово довољно говори да његово поступање нема никакве везе са правом, правдом и моралом оцјењује протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Извор: Дан