Протођакон др Дамјан Божић

Протођакон др Дамјан Божић: Неблагодарношћу Богу ми сами себе искључујемо из духовног живота

Име: 20.12.20. Beseda protodjakona Damjana Bozica; Опис: "20.12.20. Beseda protodjakona Damjana Bozica". Тип: audio/mpeg

У двадесет и осму недељу по Духовима 20. децембра 2020. године у Саборној Цркви у Београду свету Литургију служио је јереј Арсен Миловановић и протођакон др Радомир Перчевић.

Након Светог Причешћа литургијску беседу произнео је протођакон Дамјан Божић у којој је подвукао да смо ми у животу увек позвани да благодаримо Богу. И та благодарност, Евхаристија, је увек као најлепши цвет у нашој души којег требамо да развијамо.

Јеванђелска прича о губавцима, коју смо данас прочитали, може се упоредити са нашим савременим збивањима и пандемијом која нас је тако изненадно задесила. „Христос не прети и не згражава се над незахвалошћу излечених губаваца, већ само указује на оно што је очигледно и на оно што из пристојности треба да се ради. Он покушава да пробуди у човеку онај стид који сви ми имамо кад нешто лоше урадимо или када се неком не захвалимо. И данас нам Христос баш ту лекцију из пристојности и благодарности даје. Захвалност, благодарности, Евхаристија је основа нашег односа са Богом, јер чиме ми можемо другачије да захвалимо Богу за његова добра и све његове благослове него том благодарношћу? И да ли уопште без те благодарности и захвалности Богу и ближњима може да постоји наш однос са Богом?“ закључио је у својој беседи протођакон Дамјан Божић.

Забележио репортер Радија “Слово љубве” Марко Весић. 

Извор: Радио Слово Љубве

Фото: Марко Весић