Protojerej Mirčeta Šljivančanin

Protojerej Mirčeta Šljivančanin

Protojerej Mirčeta Šljivančanin: Neka ovo naše liturgijsko slavlje, bude vječno slavlje u Carstvu Hristove zajednice radosti i ljubavi

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, na praznik kada naša Sveta Crkva proslavlja ravnoapostolne Svete oce Kirila i Metodija, 24. maja 2020. godine, služena je Sveta liturgija.

Svetom liturgijom načalstvovao je protojerej Mirčeta Šljivančanin, uz sasluženje protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića, protojereja: Miladina Kneževića i Branka Vujačića, kao i protođakona Vladimira Jaramaza.

U slavu i u čast Božiju tokom Svete Liturgije, pjevala je i odgovarala mješovita pjevnica pri Hramu, kao i hramovni hor “Sveti apostol i jevanđelista Marko”.

Sabranima se pastirskom besjedom obratio se protojerej Mirčeta Šljivančanin.

,,Gospod nas iscjeljuje, preobražava, ne iz ovozemaljskih razloga, proračunatosti i puke logike, već isključivo zato što nas voli, zato što je Bog ljubav. Zato Bog i djela i djeluje i sve što čini, iz toga razloga čini. Gospod nas voli, Bog voli svakoga čovjeka”, rekao je on.

On je naglasio da naše uzdanje i nadanje treba biti isključivo u Boga i Njegovu ljubav, a ne na naše sopstvene snage:

,,Upravo nas to i današnje Jevanđelje podučava, ali nas i cijelo Jevanđelje podučava da treba upravo u to da se  uzdamo i da se na to oslanjamo u životu, da se oslanjamo na Boga koji je ljubav. A to znači da se uvijek oslanjamo na Božiju milost, na Njegovu ljubav, na Božiju snagu, a ne na našu snagu i sopstvenu pamet. Jer, sami po sebi, ograničeno smo pametni i ograničeno jaki. Ali, sa Gospodom  onda nema mjere i ograničenja’, objasnio je otac Mirčeta.’

Otac Mirčeta je govorio i o Svetim ocima Kirilu u Metodiju koji su našim precima donijeli svijetlu i blagu Riječ Jevanđelja:

,,Sveti Kirilo i Metodije se sa pravom zovu ravnoapostolnima, zato što su nam oni, našim praocima kao apostoli donijeli blagu Riječ Božiju – Sveto Jevanđelje. Upravo nas oni spajaju sa Hristovim Jevanđeljem i evo Bogu hvala od tih dana pa do danas u slovenskim narodima živi Riječ Božija – Jevanđelje. Eto primjera kako Jevanđelje spaja i približava, sjedinjuje ljude, narode,  epohe, generacije, sve duše, u jednu svetu službu u jednu slavu, da svi jednim ustima i jednim srcem pjevamo i slavimo Hrista Spasitelja”, naglasio je otac Mirčeta Šljivančanin.

Dodao je da Svete Kirila i Metodija slave danas mnogi, počev od prvih zemalja gdje su propovjedali.

“Počevši od Letonije, Slovačke, Slovenije, Češke,  pa do ovih naših krajeva. Slave takođe i Rusi, patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril, takođe slavi naš vladika južno-centralnoamerički g. Kirilo koji se nalazi u Argentini i koji tamo obavlja svoju apostolsku misiju, slavi takođe i naš vladika Dioklijski Metodije i mnoge crkve i manastiri”, podsjetio je on.

Otac Mirčeta je na kraju besjede poručio da je velika radost i ukrepljenje u zajednici, naročito onoj Liturgijskoj koja je predukus zajednice u Carstvu Hriostove ljubavi, a koje smo se po njegovim riječima svi uželjeli i kojoj ponovo svi zajedno prisustvujemo i u njoj zajedničarimo:

,,Svi slavimo Vaskrsenje Hristovo, svi slavimo Gospoda koji nas voli, koji nas iscjeljuje i koji nam daje Sebe, radi nas i radi našega spasenja. A najviše i najprisnije nam se Gospod daje kroz ovu Svetu službu – Liturgiju, a jesmo se bili uželjeli liturgija. Slava Bogu, ponovo smo se sastali i daj Bože da se nikada ne rastanemo, nego da ovo naše slavlje, bude vječno slavlje i vječna radost u Carstvu Hristove ljubavi, a ovo ovdje i danas i dok se god služi Liturgija jeste najava, predukus, slika takve zajednice – zajednice radosti i ljubavi”, zaključio je prota Mirčeta Šljivančanin.

Nakon svog pastirskog obraćanja, otac Mirčeta je najavio da će u četvrtak 28. maja na Spasovdan – praznik Vaznesenja Gospodnjeg, crkva pored Sabornog hrama proslaviti svoju hramovnu slavu i da će se služiti Sveta Liturgija sa početkom u 8 časova.

On je takođe najavio i da će istog dana na Spasovdan u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja stići mošti Svetog Arsenija, arhiepiskopa srpskog i naslednika Svetoga Save, na cjelivanje i blagoslov, a da će narednog dana, u petak 29. maja Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski sa sveštenstvom i vjernim narodom služiti Arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu sa početkom u 8 časova.

Boris Musić