Predavanja Oca Mircete Sljivancanina 3

Катедра: Протојереј Мирчета Шљиванчанин- „Крсту твоме поклањамо се, Владико“

Име: 30. 03. 2022-KATEDRA-Otac Mirceta Sljivancanin; Опис: Крсту твоме поклањамо се, Владико Тип: audio/mpeg

Уважени слушаоци Радио Светигоре, драга браћо и сестре, у вечерашњој емисији серијала “Катедра”, важој љубави и пажњи препоручујемо да чујете предавање на тему „Крсту твоме поклањамо се, Владико“ које је одржао протојереј Мирчета Шљиванчанин, парох подгорички, у Крстопоклону недјељу, 27. марта 2022. године у Парохијском дому у Никшићу.

 

У име Саборне цркве Светог Василија Острошког, проту Мирчету и публику, поздравио је протојереј-ставрофор Драган Крушић, наводећи да се у трећу недјељу Великог Часног Васкршњег поста – Крстопоклону, поклањамо Часном и Животоворном Крсту Господњем, Његовом распећу и страдањима, Његовом тридневном Васкрсењу, јер, по ријечима Ловћенског Тајновидца, Васкрсења не бива без смрти.

Прота Мирчета је казао да је Црква установила да се, управо, у средину Четрдесетнице, износи Часни крст и то из више разлога.

„Већ смо отпочели Часни пост и оне прве седмице, па и друге, потрудимо се, будемо ревносни, постимо, молимо се, идемо на службе које су првих дана интензивне, међутим, некако мало се заморимо, може да се осјети умор од поста и онда, наравно, ту је Часни крст као наше укрепљење и оснажење, да нас подстакне да наставимо даље да идемо тим путем којим смо се запутили у сусрет Христовом васкрсењу, ревносно да наставимо са трудом духовним на том путу, да не малакшемо, да не ослаби тај наш труд“, рекао је о. Мирчета, додајући да разлог за то може бити и у томе да пост током ових Великопосних дана не постане, на неки начин, рутина.

„Може бити да је разлог и због тога што се, можда, навикнемо на пост, па постане уобичајен и као нека рутина, а у Цркви, у духовном животу, не ваља ништа да је рутина и да се рутински чини, него све треба да има дубоки смисао и труд да чинимо више и боље. Црква нас на средини поста опомиње тиме да треба и даље да наставимо да се трудимо, да не можемо површно приступати овом периоду, као, уопште, нашем хришћанском животу“, поучавао је отац Мирчета.

По одржаном предавању, које је наишло на велико интересовање присутних, протојереј Мирчета Шљиванчанин је одговарао на питања заинтересованих.