V Protojerej Predrag Scepanovic

Protojerej Predrag Šćepanović: U izboru patrijarha nema pobjednika i pobijeđenih

Ime: 18. 02. 2021. Otac Predrag liturgijska besjeda; Opis: "18. 02. 2021. Otac Predrag liturgijska besjeda". Tip: audio/mpeg

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, jutros je odslužena Sveta Liturgija. Načalstvovao je protojerej Predrag Šćepanović. Ocu Predragu sasluživali su: protojerej–stavrofor Dragan Mitrović, protojerej Branko Vujačić, kao i đakon Velimir Bugarin.

Ovom molitvenom liturgijskom sabranju prisustvovao je molitveno protojerej Mirčeta Šljivančanin.

Pastirskim slovom, obratio se načalstvujući protojerej Predrag Šćepanović.

On je u uvodnom dijelu svog obraćanja podsjetio da će danas biti izabran novog predstojatelj naše crkve i to četrdeset šesti po redu nasljednik na tronu Svetoga Save:

,,Danas će naša Sveta Svetosavska Crkva će dobiti predstojstelja Liturgijskog sabranja – svoga patrijarha.
Ovo je četrdeset šesti patrijarh po redu, nasljednik Svetoga Save, nasljednik Hristov i Svetih Apostola, na tronu Svetog Save divnoga svetitelja i prosvetitelja srpskog naroda.”

On je podsjetio da su patrijarsi kroz istoriju naše crkve i našeg naroda imali ulogu čuvara sloge i jedinstva koji su to potvrdili svojim mučeničkim životom:

,,Tron patrijaraha je ubijeljen mučeničkom krvlju kroz vjekove, kroz patrijarhe i njihovu žrtvu, kojom su uvijek u teškim vremenima bili čuvari sloge i jedinstva srpskoga naroda.”

On je pozvao vjerni narod da se pridruži molitvama da naša crkva dobije dostojnog nasljednika na tronu Svetoga Save:

,,U dvanaest časova će prizivom Duha Svetoga i Životvornoga početi izbor za novog patrijarha. Molimo i vas vjerni narod da se svi zajedno pomolimo Gospodu da dobijemo dostojnog nasljednika na tronu Svetoga Save.”

U svom daljem obraćanju prota Predrag je ukazao na činjenicu da u trci za izbor patrijarha kao i u samom odabiru, nema takmičenja, niti pobjednika i poraženih:

,,Jedno vas molim, nemojte da mislite da u ovom izboru ima pobjednika i pobijeđenih, neka Gospod izabere onoga koji je najdostojniji i neka zvona sa svih srpskih crkava u svijetu danas oglase da je na tron Svetoga Save došao četrdeset šesti njegov nasljednik.”

On je podsjetio i na Hristove riječi koje govore o prvenstvu u služenju:

,,Gospode Bože, Duše Sveti, prosvijetli naše svete vladike da izaberu najdostojnijega, onoga koji će biti prvi u služenju po Hristovim riječima: ,,Onaj ko hoće da bude prvi među vama, neka vam bude sluga.”

,,Neka je u ime svih nas pravoslavnih hrišćana iz Crne Gore tome koji bude dostojan i bude danas izabran za patrijarha, služba u koju je prizvan na zdravlje i spasenje, neka bude srećno i od Boga blagosloveno i čestito i milome Bogu pristupačno!” – poželio je na kraju svog obraćanja prota Predrag.

Boris Musić