Отац Дарко Пејић

Протојереј-ставрофор Дарко Пејић: Треба бити истрајан и не дозволити онима који ће покушати да покваре ово добро дјело

Име: 14.06.2020 razgovor sa o. Darkom Pejicem; Опис: Треба бити истрајан и не дозволити онима који ће покушати да покваре ово добро дјело Тип: audio/mpeg

У Недјељу свих Светих, 14. јуна, у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла, у Бијелом Пољу, служиће се Молебан Пресветој Богородици са почетком у 19 часова.

По ријечима протојереја-ставрофора Дарка Пејића, архијерејског намјесника бјелопољског молитвена литија овог дана неће бити одржана због недобијања одобрења од надлежних органа. У образложењу бјеполољског Центра безбједности наводи се да пријава јавног окупљања од стране Црквене општине Бијело Поље није поднијета благовремено, при чему се позивају на одредбе из чл. 10 ст. 1 Закона о јавним окупљањима, по коме је „организатор дужан да писану пријаву поднесе пет дана прије његовог одржавања“.

„Благослов Цркве и Епископа је такав да се у градовима, гдје се није успјела добити дозвола за литију, одрже само молебни при храмовима, зато користим ову прилику да позовем наш народ да дођу на Молебан, да не насједамо ни на чија саопштења, да све што је везано за Цркву питамо само Цркву. Таква су времена, има злонамјерних људи који покушавају да унесу раздор у овај народ, али, показали смо сви заједно у литијама какви смо када смо једно и заједно, када слушамо своју Цркву. И у овом случају треба тако учињети, а ми свештеници ћемо у понедјељак одмах предати захтјев за Молебан и литију за следећу недјељу. Као што је наш Преосвећени Владика више пута рекао: Ово ће да траје; зато треба бити истрајан и не дозволити онима који ће покушати да покваре ово добро дјело“, казао је за наш Радио протојереј-ставрофор Дарко Пејић.

Са оцем Дарком разговарала је Сенка Чоловић Шумић