Otac Velibor Dzomic

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић: Предлог закона о слободи вјероисповијести продубио подјеле

Име: 01. 06. 2019 otac Velibor IN4S; Опис: "01. 06. 2019_otac Velibor_IN4S". Тип: audio/mpeg

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско приморске, оцјенио је за ИН4С да се у предлогу закона о слободи вјероисповијести препознаје антисрпски рукопис и напад на Митрополију. По његовим ријечима овакав закон не постоји у европској цивилизацији и по много чему његова рјешења су гора од оних које су примјењивали комунисти.

Ово није закон о слободи вјероисповијести, него закон против СПЦ, о одузимању и конфискацији имовине нашој Митрополији. Овдје је намјера да Управа за државну имовину, као ненадлежна, прави попис цркава и имовине које су настале до 1918. и то заједничким улагањем грађана или заједничког буџета, како кажу. Као да је Црна Гора у вријеме владика Петровића имала јавни буџет? Она то треба да попише и без икаквих поступака са онима који си власници упишу на државу Црну Гору. Они ретроактивно примјењују право, што није дозвољено. Ово је закон против Српске православне цркве, али ће тиме обити обухваћене и остале вјерске заједнице, казао је отац Џомић гостујући у емисији „Са Милошевићем лице у лице“.

Отац Велибор је казао да се те одредбе, иако јавност перцепира ово као првенствено закон против СПЦ, што он по суштини и своме бићу јесте, ништа мање, ма колико ко причао супротно и увјеравао другачије, неће односити и на Римокатоличко цркву, Барску надбискупију и Которску бискупију, и Исламску заједницу.

Мишљења је да све треба вратити на почетак, почети дијалог и испоштовати процедуру:

Треба ући у институционалне и нормативне оквире у оно што јесте једини благословени исправни и правни пут – дијалог и поштовање процедуре. Ми смо на то указали представницима Венецијанске комисије прије неки дан.

Истиче да у периоду од нацрта па до утврђивања предлога закона о слободи вјероисповијести, нико од представника Министарства за мањинска права није прекорачио праг Митрополије, иако тврде да су одржавали сталан дијалог, што је неистина. Као примјер наводи Румунију која је донијела сличан закон, али након 16 година, и он није продубио подјеле у друштву.

Подсјетио је да је 2015. године у јеку годишњих одмора Влада Црне Горе понудила нацрт о вјерским слободама и да је сами тајминг показао је да у вези са овим нацртом постоји скривена намјера.

Били смо изненађени што правним и осталим експертима, као и НВО, није било дозвољено да учествују у раду радне групе, казао је отац Велибор и нагласио да је то једини закон из области људских права у чијој припреми нијесу имали право да учествују представници заинтересованих страна.