Otac Velibor Dzomic

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić: Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti produbio podjele

Ime: 01. 06. 2019 otac Velibor IN4S; Opis: "01. 06. 2019_otac Velibor_IN4S". Tip: audio/mpeg

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske, ocjenio je za IN4S da se u predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti prepoznaje antisrpski rukopis i napad na Mitropoliju. Po njegovim riječima ovakav zakon ne postoji u evropskoj civilizaciji i po mnogo čemu njegova rješenja su gora od onih koje su primjenjivali komunisti.

Ovo nije zakon o slobodi vjeroispovijesti, nego zakon protiv SPC, o oduzimanju i konfiskaciji imovine našoj Mitropoliji. Ovdje je namjera da Uprava za državnu imovinu, kao nenadležna, pravi popis crkava i imovine koje su nastale do 1918. i to zajedničkim ulaganjem građana ili zajedničkog budžeta, kako kažu. Kao da je Crna Gora u vrijeme vladika Petrovića imala javni budžet? Ona to treba da popiše i bez ikakvih postupaka sa onima koji si vlasnici upišu na državu Crnu Goru. Oni retroaktivno primjenjuju pravo, što nije dozvoljeno. Ovo je zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, ali će time obiti obuhvaćene i ostale vjerske zajednice, kazao je otac Džomić gostujući u emisiji „Sa Miloševićem lice u lice“.

Otac Velibor je kazao da se te odredbe, iako javnost percepira ovo kao prvenstveno zakon protiv SPC, što on po suštini i svome biću jeste, ništa manje, ma koliko ko pričao suprotno i uvjeravao drugačije, neće odnositi i na Rimokatoličko crkvu, Barsku nadbiskupiju i Kotorsku biskupiju, i Islamsku zajednicu.

Mišljenja je da sve treba vratiti na početak, početi dijalog i ispoštovati proceduru:

Treba ući u institucionalne i normativne okvire u ono što jeste jedini blagosloveni ispravni i pravni put – dijalog i poštovanje procedure. Mi smo na to ukazali predstavnicima Venecijanske komisije prije neki dan.

Ističe da u periodu od nacrta pa do utvrđivanja predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, niko od predstavnika Ministarstva za manjinska prava nije prekoračio prag Mitropolije, iako tvrde da su održavali stalan dijalog, što je neistina. Kao primjer navodi Rumuniju koja je donijela sličan zakon, ali nakon 16 godina, i on nije produbio podjele u društvu.

Podsjetio je da je 2015. godine u jeku godišnjih odmora Vlada Crne Gore ponudila nacrt o vjerskim slobodama i da je sami tajming pokazao je da u vezi sa ovim nacrtom postoji skrivena namjera.

Bili smo iznenađeni što pravnim i ostalim ekspertima, kao i NVO, nije bilo dozvoljeno da učestvuju u radu radne grupe, kazao je otac Velibor i naglasio da je to jedini zakon iz oblasti ljudskih prava u čijoj pripremi nijesu imali pravo da učestvuju predstavnici zainteresovanih strana.