Отац Драган Станишић

Протојереј-ставрофор Драган Станишић : Косовски завјет, то је полет који долази од Духа Педесетнице !

Име: 2021 06 28 Otac Dragan Stanisic Vidovdan; Опис: Косовски завјет, то је полет који долази од Духа Педесетнице ! Тип: audio/mpeg

На Видовдан је служена света Литургија и у Цркви Светог Ђорђа испод Горице. Празничну Видовдански песједу произнио је протојереј – ставрофор Драган Станишић. Бесједу преносимо интегрално:

Драга браћо и сестре, ево овог дана, Видовдана, када смо се овдје сабрали на овај дан да прославимо Светога великомученика Лазара косовскога и све оне који су живот свој положили за Крст Часни и слободу свету на Косову пољу. На жртвеноме пољу које се распростире кроз вијекове, већ свуда гдје год наш народ живи. Косовски завјет, то је полет. То је онај дух који смо имали на Педесетници, када су Апостоли примивши тога духа, стекли полет да не гледајући на живот свој, свуда проповједају Христа Господа и да живот свој положе за Њега. На Косову пољу дошло је до судара два духа. Овога полета, који потиче од Педесетнице, овог елана, овог одушевљења испуњеног Духом Божијим и метежа, духа метежнога, насилнога, смућенога, и то је био окршај на Косову пољу. Српски род, српска војска, имајући тога духа, имајући таквога полета, она је одолијевала удару, том метежном удару агарјанском и носила се са тим стихијама и поразила, како историјски извори наводе, тога агарјанског, метежнога духа и немајући никакво узношење послије такве побједе, него смјерно Свети кнез Лазар великомученик отишао је у цркву Самодрежу да заблагодари Богу за побједу.

Несумњиво, српска војска је на Косову извојевала, то потврђују извори, величанствену побједу. И када је великомученик Лазар косовски био на молитви у цркви Самодрежи, молио се, благодарио Богу, наишао је Бајазит, и тако, ето, била је воља Божија, да овај косовски витез положи живот, невин, тако убијен од непријатеља. Али, његов живот се наставио у Царству Божијему и прослављен је пред Господом Богом. И сви они који следују светог великомученика цара Лазара имају такав живот, имају такву смјерност, имају такву одмјереност у своме поступању.

И зато кроз вијекове ми смо, имајући Косовски завјет, посвједочили овог духа Педесетнице на чудесан начин. Кроз трпљење, кроз муке, кроз невоље, кроз гоњења, кроз страдања све до данашњега дана, ми смо посведочили колико имамо тога духа Божијега, колико имамо тога духа Педесетнице и то посвједочили у најтежим околностима. Стотинама година ропства, године, деценије, превара од западних народа и од противника Крста Христовога, тако све до данас овај народ српски, имајући духа Педесетнице, имајући духа Косовског завјета, он непрекидно кроз службу Божију и кроз своју Цркву, свједочи поново опредјељење Царства Божијега, које је имао Свети великомученик кнез Лазар косовски. Управо ово данашње јеванђеље подсјећа да сви они који имају Духа Божијега имају Царство Божије у себи и они ће наследити Царство Божије, и они ће се прославити духом свјетлости, Светим Духом Божијим и нека тако буде. Амин, Боже дај.