Okt 2020 Liturgija I Slava Zupskog Manastira

Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić u Župskom manastiru: Srce našeg Mitropolita Amfilohija bilo je Oltar ljubavi Božje

Ime: 31.10.2020 otac Slobodan Jokic Zupa Niksicka; Opis: Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić u Župskom manastiru Tip: audio/mpeg

Svetom Liturgijom i lomljenjem slavskog kolača manastir Svetog apostola Luke u Župi Nikšićkoj proslavio je, u subotu 31. oktobra 2020. dva velika praznika i hramovnu slavu.

Liturgiju je služilo sveštenstvo nikšićkog namjesništva uz molitveno učešće vjernog naroda. Praznik Svetog apostola i jevanđeliste Luke i Svetog Petra Cetinjskog sabranom narodu i sestrinstvu Župskog manastira, čestitao je protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikkšićki.

Ukazavši na riječi Svetog Grigorija Bogoslova: Čovjek je slava Tvoja Gospode, postavio si ga za anđela i za pojca slave Tvoje, otac Slobodan je naveo da ove riječi, na najdublji način, govore o čovjekovom naznačenju i smislu njegovog postojanja, da bude sjaj i slava Gospodnja.

Ako čovjek, dodao je on, nema sjaja i slave Gospodnje, onda se gubi smisao njegovog postojanja, čovjek više nije ikona Božja, nego je prah i pepeo.

Danas slavimo dva velika svjetila Crkve Božje, koji su ispunili ovaj zavjet i ovaj amanet Gospodnji, Svetog apostola i jevanđelista Luku, ljekara, pisca, saputnika apostola Pavla, svjedoka, koji nam je ostavio i zapisao prve dane hrišćanske zajednice, zaštitnika ove svete obitelji, ovog našeg krilaša u kome se sabiramo vjekovima, o kome se brinu na najdivniji način naše blagoslovene sestre“.

Slavimo danas Svetog Petra Čudotvorca, mirotvorca, državnika koji je mirio braću svoju, koji je nosio plamen ognjeni u sebi, riječju i mačem istine i pravde, koji je bio zvijezda vodilja i svjetilo, koji i danas sija, zaštitnik Crne Gore i cijelog svijeta“.

Danas se tim divnim Svetiteljima pridružio čovjek Božji, sluga Božji Amfilohije, vod nebeske vojske, kako mu je i ime, čovjek čije je srce bilo Oltar ljubavi Božje. Na tom oltaru ljubavi Božje svi smo prinosili sebe, a on nas sabirao i grlio i stavljao na taj oltar da ga prinosi Gospodu“, kazao je o. Slobodan Jokić