Protosindjel Pajsije

Протосинђел Пајсије (Ђерковић) намјесник Цетињског манастира говори о утисцима које носи са “Ђедовог сабора“ у Осојану

Име: 08. 08. 2022-Otac Pajsije Djerkovic-razgovor; Опис: Протосинђел Пајсије (Ђерковић) намјесник Цетињског манастира Тип: audio/mpeg

Отац Пајсије: “Косово је колијевка, голгота и мјесто Васкрсења сваког Србина“

 

“Из Цетињског манастира шаљем благослов, поруку и позив да се сви трудимо да живимо у миру са свима и да све проблеме, које нам свакодневица намеће, рјешавамо у миру на обострану радост“-каже отац Пајсије.

“Радујем се што сам имао благослов да учествујем на ,,Ђедовом сабору“ у Осојану. И поред свих тешкоћа са којима се сусрећу житељи Осојана, као и цијелог Косова и Метохије радост и ведрина коју носе, сабрани око своје мајке Цркве, на мене је оставила највећи утисак. Наш народ на Косову и Метохији своју наду полаже једино на Бога. И ми у Црној Гори треба од њих да научимо како да носимо свој крст, да би нам, све недаће које носимо, служиле на духовно узрастање“- казао је за Радио ,,Светигору“ намјесник Цетињског манастира протосинђел Пајсије (Ђерковић) преносећи нам своје утиске са другог сабора посвећеном блаженог спомена Митрополиту Амфилохију у овом метохијском селу.

Отац Пајсије често одлази на Косово а посебно воли да се поклони светињама манастира Пећка Патријаршија гдје се, између осталих светиња, чува и глава његовог небеског покровитеља Светог Пајисја Јањевца.

“Косово је колијевка, голгота и мјесто Васкрсења сваког Србина. Наша је исконска, крвна и духовна обавеза да посјећујемо Косово и Метохију и будемо најтјешње повезани са народом и Светињама Свете српске земље“- каже отац Пајсије и додаје да је посебан утисак са Сабора на њега оставило управо то што се мјештани Осојана са благодарношћу сјећају нашег Митрополита Амфилохија и његове жртве, не само за њих већ и за цијело Косово и Метохију.

“Народ који је благодаран својим духовним пастирима има своју будућност“- каже отац Пајсије.

Као намјесник Светиње, из које су се увијек чуле само поруке мира, радости и љубави, отац Пајсије из Цетињског манастира шаље благослов, поруку и позив да се сви трудимо да живимо у миру са свима и да све проблеме које нам свакодневица намеће рјешавамо у миру на обострану радост.

Слободанка Грдинић