Дани Његошеви

Први дан IX манифестације „Његошеви дани“

Име: 12.11.2019 Snimak prve veceri 9. Njegosevih dana; Опис: Први дан IX манифестације „Његошеви дани“ Тип: audio/mpeg

Након вечерње службе, у Његошевој сали на Цетињу, књижевник Новица Ђурић, поздравио је окупљене изразивши радост што се пружа прилика да Његошеви дани почну овдје на Његошевом прагу. Такође је изразио захвалност јер писци у Црној гори имају Удружење књижевника Црне Горе као стециште, а имају и митрополита Амфилохија као најстаријег и најважнијег члана, без кога не би опстали као удружење.

Након њега је књижевник Милутин Мићовић поздравио присутне у име Књижевног друштва Његош.

Књижевник из Косовске Митровице, Новица Соврлић, подсјетио је присутне на ријечи великог пјесника који је рекао да је српски језик једна и једина наша отаџбина, непобједива и недјељива. Ради великог труга и прегалаштва Митрополита Амфилохија, који непрестано води бригу о народу Косова и Метохије, Соврлић је уручио Владици чланску карту Удружења књижевника Косова и Метохије и макету манастира Грачанице. Такође је изразио чврсту наду и дубоко увјерење да је сјеме доброте у човјеку неуништиво, те као такво мора да да плодове.

Услиједила је промоција новог издања Његошеве Биљежнице, о којој је, као и о осталим Његошевим дјелима, говорио је књижевник Радомир Уљаревић. Нагласио је да је Митрополит Амфилохије заправо открио свима њима ову Његошеву књижицу, књигу његових узгредица, мисли које је у ходу записивао и из којих су никла нека највећа његова дјела. Баш у биљежници, Његош је први пут описао осјећање ништожности, полазеће његово осјећање, полазна тачка.

Након Митрополитовог осврта на ново издање и превод Биљежнице, услиједило је обраћање окупљених пјесника који су говорили своје стихове. Пјесници који су произносили и образлагали своје стихове су:

Јурај Куњијак (Словачка)
Ранко Јововић (Црна Гора)
Милица Краљ (Црна Гора)
Ђорђе Брујић (Црна Гора)
Перивоје Поповић (Црна Гора)
Илија Лакушић (Црна Гора)
Бећир Вуковић (Црна Гора)
Веселин Ракчевић (Црна Гора)
Новица Соврлић (Косово и Метохија, Србија)
Нађа Попова (Бугарска)
Живојин Ракочевић (Косово и Метохија, Србија)
Благоје Баковић (Србија)
Мирослав Алексић (Србија)
Јелизавета Курјанович (Њемачка)
Живорад Недељковић (Србија)
Зоран Костић (Република Српска)
Љубиша Симић (Њемачка)
Ханес Виоралом (Аустрија)
Славомир Гвозденовић (Румунија)
Лучиану Алексиу (Румунија)

Након пјесничког дијела вечери, разговор је настављен уз послужење које је припремила братија Цетињског манастира и Црквена општина Цетиње.