Monasenje Przren

Prvo monašenje u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizena nakon martovskog pogroma 2004. godine

Ime: 20.04.2019 MONASENJE U PRIZRENU; Opis: Prvo monašenje u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizena nakon martovskog pogroma 2004. godine Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski G. Teodosije zamonašio je na svečanom bdeniju, u navečerje praznika Lazareve subote, u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena iskušenika Ratka Mićovića iz Nikšića koji je dobio monaško ime Vasilije po Svetom Vasiliju pećkom Pekaru, kanonizovanom na Svetom arhijerejskom saboru 2018. godine.

Ovo je prvo monašenje u kapeli Svetog vladike Nikolaja nakon njene i obnove konaka posle martovskog pogroma 2004. godine. Činu monašenja prisustvovao je veliki broj sveštenika, monaha, profesora i učenika Prizrenske bogoslovije i vjernog naroda. Iskušenika Ratka je na monašenje priveo iguman manastira Svetih Arhangela arhimandrit Mihajlo, javlja novinar Olivera Radić, profesor iz Orahovca koja je prisustvovala monašenju u Svetim Arhangelima i blagodareći kojoj imamo tonske zapise besjeda na bogosluženju.

Vladika Teodosije je, po svečanom činu monašenja, sabrane poučio besjedom rekavši da je monaštvo u Hristu Gospodu našem u stvari slika mučeništva kao i Hrišćanstvo uopšte, jer je Gospod naš Isus Hristos prvi postradao za nas i On je prvomučenik i arhimučenik.

,,Gospod nam je pokazao put spasenja, put krsta i Vaskrsenja. Njegove spasonosne riječi su: Ko hoće da ide za Mnom neka uzme krst svoj (mučeništva), neka se odrekne sebe (ovoga svijeta i svega u njemu) , i neka pođe za Mnom. Ova Sveta obitelj svetoarhangelska takođe je prošla mučeništvo, razorena od onih koji nisu znali za Gospoda i Krst Njegov. Ona u naše dane doživljava svoju obnovu i vaskrsenje ne samo fizički nego i duhovno.

učeništvo je radost naša i nada naša jer nas uvodi u veliku tajnu spasenja i vječni život u Carstvu Hristovom. Ova Sveta obitelj posvećena je Svetim arhangelima a monaštvo jeste anđelski obraz, put mučeništva ali i slika anđelskog života i našeg života u Carstvu nebeskom“-rekao je Vladika Teodosije.

Govoreći o nebeskom zaštitniku novog monaha oca Vasilija, Svetom Vasiliju Pekaru, Vladika Teodosije je podsjetio na radost kojom nas je Gospod obradovao prošle godine kada smo na Svetom arhierejskom Saboru dobili troje novih Svetitelja sa ovih prostora: Vasilija pekara, prepodobnomučenika Grigorija pećkog i Svetu mučenicu Bosiljku, čime nam je Gospod pokazao da je naš put put mučeništva kako bi bili ovjenčani vijencem vječnog života.

,,Oni su naši saputnici kroz ovaj život, oni nam pridržavaju krst koji nosimo i svjetlost su koja nam osvjetljava put istine, kako bi i mi opstaneli na njemu i kako se ne bi odrekli Gospoda našega, vjere naše, imena našega i našeg Svetog Kosova i Metohije. Novi monah Vasilije je novi molitvenik pred Gospodom za sav vjerni narod, jer monasi svoju molitvu prinose kao kad Gospodu a to će nas spasiti pred Njim. Sa obnovom ove Svete obitelji, sa obnovom Bogoslovije, sa obnovom crkvenog života, kako u Prizrenu tako i na Kosovu i Metohiji mi stojimo pred Gospodom i Gospod će nas pogledati i osnažiti. Mi nikada nismo sami, molitve Svetih su sa nama“, rekao je Vladika Teodosije. On je prenio blagoslov visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija i preosvećenog Vladike Joanikija koji su poslali Ratka, sada monaha Vasilija, na Kosovo i Metohiju da ovdje nađe svoj spasenje. Mitropolit Amfilohije je ovim povodom na dar poslao ikonu brojanicu ocu Vasiliju.

,,Kako ti je ime brate?

Grešni monah Vasilije.

Spasavaj se angelskim činom“-čulo se na kraju besjede Vladike Teodosija.

U manastirskoj trpezariji je priređena trpeza ljubavi, a za trpezom se iguman Mihajlo zahvalio Vladiki i okupljenima podsjetivši da se Sveti Vasilije Pekar slavi 12. maja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, a da je otac Vasilije došao upravo iz Nikšića, u blizini kojeg u manastiru Ostrog počivaju Svete mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

,,Molimo se Bogu da se bratija umnožava i da se okupljamo ovdje u ovu Svetinju. Veliki je blagoslov Svetih Arhangela koji su ovdje domaćini, Svetog cara Dušana koji je osnovao ovu obitelj, oca našeg Haritona koji je postradao u ovom gradu sa svim njegovim svetinjama i ostalih Svetitelja

Naše Svete Crkve“- kazao je Iguman Mihajlo.

Na sam praznik Lazarevu subotu svetom liturgijom biće proslavljena mala slava manastira, koji ima paraklis posvećen Sv. Lazaru četvorodnevnom. Ovaj paraklis podignut je u slavu povratka monaha, upravo na Lazarevu subotu, u svoj manastir, nakon što su iz njega bili prognani u Martovskom pogromu 2004. godine. Lazareva subota je i krsna slava igumana ove Svete obitelji oca Mihajla.

Slobodanka Grdinić