Patrijarh Irinej

Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej

Radio “Svetigora” donosi emisiju o patrijaraškim posjetama Njegove Svetosti Patrijarha Srspkog G. Irineja Crnoj Gori

Ime: 21.07.2018 Emisija o posjeti Patrijarha Irineja; Opis: Radio ,,Svetigora" donosi emisiju o patrijaraškim posjetama Njegove Svetosti Patrijarha Srspkog G. Irineja Crnoj Gori Tip: audio/mpeg

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej  doputovaće danas u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, gdje će u nedjelju, 22. jula  u 8 časova u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici za vrijeme Patrijaraške liturgije obaviti hirotoniju arhimandrita Metodija (Ostojića) u vikarnog Episkopa dioklijskog. U ovom svečanom velikom događaju pored Patrijarha i Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija učestvovaće 18 Episkopa naše Crkve, veliki broj sveštenstva i monaštva.

Svečani doček Njegove svetosti biće organizovan ispred podgoričkog Sabornog hrama večeras u 18:30 časova nakon čega će se služiti Večernja sa narečenjem.

Podsjetimo, ovo je deveta posjeta Predstojatelja Srpske crkve Crnoj Gori a šesta Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej prvi put je Mitropoliju crnogorsko-primorsku posjetio 31.10. 2010. godine.

Svjatjejši je u okviru obilježavanja 180 godina od smrti Svetog Petra Cetinjskog, služio Svetu patrijarašku liturgiju u Cetinjskom manastiru kada je obavljeno i presvlačenje svetiteljevih moštiju. Inače Patrijarh je tu posjetu Crnoj Gori započeo obilaskom manastira Đurđevi stupovi kod Berana.

U Eparhiji budimljansko-nikšićkoj Patrijarh je bio više dana jula 2011. i obišao Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Žabljak, Župu Nikšićku, Mojkovac, Manastir Pivu….

Sledeća posjeta našeg Patrijarha je bila 7. oktobra 2013.  kada je sa sedam prvojeraraha pomjesnih Pravoslavnih Crkava na čelu sa Patrijarsima vaseljenskim Vartolomejem i ruskim Kirilom osveštao podgorički Saborni hram. Pored trojice Patrijaraha hram su osveštali još Arhiepiskopi: kiparski Hrizostom, atinski Jeronim i albanski Anastasije i Mitropolit varšavski i sve Poljske Sava. U Svetom bogosluženju molitveno je učestvovalo više hiljada pravoslavnih vjernika iz Crne Gore, Hercegovine, Srbije.

Tokom četvrte posjete 1. marta 2014. načalstvovao je Svetom liturgijom u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, litijom i osveštanjem krstionice u pirgu Svetog Simeona Mirotočivog čime je počeo Svetosimeonovski sabor koji se održavao u znaku velikog jubileja 900 godina od rođenja Svetog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje.

Po povratku iz Tirane, 2. juna 2014. Poglavar Srpske crkve je posjetio Saborni hram u Podgorici i tadašnjem predsjedniku Crne Gore g. Filipu Vujanoviću uručio orden Svetog cara Konstantina, kojim ga je, povodom 17 vjekova od donošenja Milanskog edikta odlikovao Sveti ahijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Eparhiju budimljansko-nikšićku je posjetio na praznik Svetih Kirika i Julite 2014. godine,povodom obilježavanja 70 godina od pokolja nedužne djece, žena i staraca Velike i okoline koji su počinili 28. jula 1944. fašističko-vulentarsko-balistički zločinci iz divizija „Princ Eugen“ i „Skenderbeg“.

Njegova svetost Patrijarh srpski nakon Liturgije koju je služio u crkvi posvećenoj ovim svetiteljima u Velici je istakao da je jedno to što se desio strašan zločin, a da je gore što je posleratna vlast činila sve da taj, ali i druge zločine preda zaboravu. Kazao je da su, nažalost, ovo djelo učinili mnogi koji su pripadali našoj vjeri i našem narodu.

U toku Patrijaraške liturgije 31. jula 2016. u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja obavio je hirotoniju arhimandrita g. Kirila (Bojovića) u Episkopa dioklijskog.

Poslednji put Prvojerarh Srpske crkve je posjetio Crnu Goru 25. septembra 2016. godine povodom osveštanja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Hram je osveštao Njegovo Blaženstvo Patrijarh Jerusalima i sve Palestine g. Teofilo III uz sasluženje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Tirane i sve Albanije g. Anastasija, Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog g. Jovana i predstavnika svih pomjesnih Pravoslavnih Crkava.

Tom prilikom Patrijarh Irinej je kazao da izgradnja Sabornog hrama ima veliki značaj za naše doba i predstavlja veliko ohrabrenje za srpski rod, te da je građen u kriznim vremenima na svim poljima života.