Радмила Грујић

Радмила Грујић: “Православље Десанке Максимовић је Љубав“

Име: 26. 12.2022-Radmila Grujic o knjizi-ppoezija desankina; Опис: Православље Десанке Максимовић је Љубав Тип: audio/mpeg

Поводом недавног изласка из штампе књиге која носи назив “Религија Десанкина”, гост Радија “Светигора била је Радмила Грујић из Београда аутор овог дјела.

,,Религију Десанкину” која је њена поетска студија, поетско-богословски коментар на све пјесничке збирке Десанке Максимовић, сабране у десет томова, на 344. стране њених цјелокупних дјела, Радмила је објавила уочи јубиларне године, у којој се 11. фебруара 2023.навршава тридесет година од упокојења велике пјесникиње која се упокојила 11. фебруара 1993.године.

Desanka MaksimovicРадмила нам је представила своју књигу говорећи о поводу да је напише, као и о томе шта је инспирисало да ово своје дјело назове управо ,,Религија Десанкина”.

Радмила каже да је своју књигу посветила Десанкиној љубави која се љубави и жртви учила у вишедјетној породици у којој је била прво од осмородјеце својих родитеља.

Радмила нам преноси и шта је открила у Десанкиним пјесмама и колико оне уистину изражавају православну духовност, има ли Десанка Максимовић пјесама са наглашеном православном духовношћу, шта својом књигом жели да поручи читаоцима и љубитељима Десанкине поезије као и о њеним плановима.

Радмила Грујић рођена је 1952. године у Сарајеву, у породици просветних радника. Радила је двадесет седам година у ,,Беобанци“. Православни Богословски факултет у Београду завршила је у својој шестој деценији живота. Као пензионер, седам година је предавала вјеронауку у храму Вазнесења Господњег у Жаркову у Београду.

Прве пјесме објављивала је у студентским и другим омладинским часописима.

Аутор је књиге духовне поезије ,,Песник логосног свемира“ (2015.) у издању Издавачке куће ,,Чувари доо“ из Београда.

Стални је сарадник ,,Православног мисионара“ мисионарског гласила СПЦ за младе, у коме води веома читану рубрику ,,Вишедјетне хришћанске породице“. Живи у Београду.