Saborni hram u Baru

Raspored bogosluženja za Badnji dan i Božić- Arhijerejsko namjesništvo Barsko

Otac Slobodan Zeković.

Badnji Dan 2018 BarSvečano nalaganje Badnjaka ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru počeće na Badnji dan, 6. januara u 15. časova. Prethodno će, sa početkom u 8 časova, u Barskom Sabornom hramu biti služena Sveta Liturgija.

Na Božić u 7 časova u Sabornom hramu u Baru biće služeno praznično jutrenje a u nastavku Sveta Božićna Liturgija.

 U crkvi Svih Svetih na Velikom pijesku Sveta Božićna Litrgija počeće u ponoć.

U crkvi Svetog Nikole u Starom Baru Božićna Liturgija počeće u 8 časova.

Proslava velikog jubileja, 140 godina oslobođenja Bara od Turaka počeće u ponedjeljak 8. januara u 18 časova u sali Dvorca kralja Nikole otvaranjem izložbe ilustracija iz vremena oslobođenja Bara, čiji je priređivač Goran Grković.

U 18. 30 časova biće održana tribina ,,Oslobođenje Bara 1878.g. u istoriji i književnosti“. Skup će blagosloviti Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije. Na temu ,,Borbe za oslobođenje Bara“ govoriće dr Žarko Leković , dr Budimir Aleksić na temu ,, Oslobođenje Bara 1878. u stvaralaštvu knjaza Nikole, mr Željko Vujadinović na temu ,,Bar Turskog vremena“ i mr Mladen Zagarčanin govoriće na temu ,, Raspored turskih fortifikacijaprema Crnoj Gori u barskom okrugu i njihovo djelovanje tokom ,,Veljeg rata“ 1877-1878.godine-arheološka svjedočanstva i istorijski izvori“.

Plakat 2018Proslava 140 godina oslobođenja Bara od Turaka biće nastavljena u utorak 9. januara u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, Svetom Arhijerejskom Liturgijom koju je služiti Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije sa sveštenstvom. Nakon Svetog bogosluženja u 11 časova Mitropolit Amfilohije će, sa sveštenstvom i vjernim narodom, osveštati spomen obilježje kralju Nikoli i oslobodiocima Bara.

Ove događaje je za naš Radio najavio Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković starješina Sabornog hrama u Baru.

Otac Siniša Smiljić.

Bozic UlcinjNa Badnji dan, u subotu 6. januara, u Ulcinjskoj parohiji nalaganje Badnjaka pred hramom Svetog Vasilija Ostroškog na Kriskoj gori počeće u 14.30 časova dok će pred hramom Svetog Nikolaja u Meterizima Badnjaci biti naloženi u 17 časova.
Na Božić, u nedjelju 7. januara, Sveta Božićna Liturgija u hramu Svetog Nikolaja u Meterizima u Ulcinju biće služena u 5 časova.

Ove događaje nam najavljuje paroh ulcinjski sveštenik Siniša Smiljić.

Otac Marjan Petkovski.

Otac Marjan Petkovski, paroh Spičanski- raspored bogosluženja na Badnji dan i Božić.

 

Otac Slobodan Lukić.