Пандурица

Разговор Оливере Радић са Николом Цицмилом поводом акције НВО “Пандурица“ за дјецу Ораховца

Име: 05. 12. 2019 Olivera Radic NVO Pandurica Nikola Cicmil; Опис: Разговор Оливере Радић са Николом Цицмилом поводом акције НВО "Пандурица“ Тип: audio/mpeg

У недељу, 1.децембра, после Свете литургије у манастиру Високи Дечани Ораховац је посјетила група момака окупљених око НВО Пандурица из Никшића.

Са монасима из дечана о. Андрејем и о. Петром, дошли су у Ораховац гдје су их пјесмом Ораховцу дочекали ораховачки малишани. Пјесма Ораховцу је и била повод да ова организација покрене акцију Никшић за дјецу Ораховца у октобру месецу, која је трајала до 27. новембра. Уз благослов оца Слободана Јокића из Никшића и манастира Високи Дечани, новац је намењен Гимназији Ораховац као годишња стипендија за шесторо ученика Гимназије Ораховац.

На тај начин је помогнуто шест српских породица које са по четворо деце опстају у Ораховцу и Великој Хочи. Дечици која су их дочекала испред цркве у Ораховцу гости из Никшића су поделили слаткише, а школи су донели поклон уметничку слику коју је поклонила уметник Весна Сушић уз посвету ,,Косово је срце свих Срба”.

Никшићанима су у Гимназији уручили захвалницу са ,,несебичну помоћ и опстанак српства у Рајској башти,, калиграфски рад ученице Љубице Мицић из Велике Хоче.

Добротвори из Никшића су посетили цркву Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, прошетали делом града у којем живе Срби и пред повратак у црну Гору поклонили се моштима Св. Врача Козме и Дамјана у Зочишту.

О акцији и утисцима који су настали приликом ове посете, сестра Оливера Радић новинар и професор из Ораховца разговарала је са једним од чланова организације Николом Цицмилом из Нишића.