Rajo Jevric

Ражисер Радисав Јеврић: Стекли су се услови за филм о литијама

„Као што у псалмима стоји стих да се хвали Господ уз гитаре, тамбуре, кимвале гласне, а како сам се већ бавио драматургијом и режијом, узео сам на себе задатак да снимам одраз Господњи на лицима ходочасника који су долазили код светог Василија Острошког из различитих мотива, али свако са неком идејом и неким циљем. До сада је снимљено доста материјала и циљ је да се у будућности направи дугометражни филм који би требао да забиљежи људе којима су се догодила чуда прије десет, седам, пет или три године и како изгледају данас њихови животи“ казао је о својим редитељским почецима на Интернет литији драматург и режисер Радисав Рајо Јеврић када је прије више од десет година камером биљежио ријеке ходочасника које су се сливале под Острог на поклоњење Светом Василију Острошком чудотворцу.

Говорећи о својим досадашњим остварењима г. Јеврић наводи да се њихов значај огледа у једној поруци Митрополита Амфилохија.

„Високопреосвећени Митрополит је на крају филма „Тихи кутак Христов“, чији је наслов узет из једне приче Светог Мардарија Љешанског и Либертвилског, казао: „Растимо у висини вјере Христове и нека то буде граница нашег раста“. То би била порука ових филмова и то је нешто чему тежим и шта хоћу да покажем у својим остварењима који су до сада емитовани од Јекатеринбурга па све до Јужне и Сјеверне Америке.“

Учествујући на масовним литијама које су се одржавале као вид незадовољства грађана и вјерника поводом дискриминаторског закона о слободи вјероисповјести, режисер Радисав Јеврић истиче да су се стекли услови и да је прикупио материјал како би се снимио филм о литијама.

„По благослову Митрополита Амфилохија треба да правимо филм о свему што се догађало за два мјесеца колико су трајале литије. Из неког личног угла литије су имале један чудесан карактер који се огледа у оној ријечи Христовој „гдје су двоје или троје сабрани у моје име тамо сам и ја са њима“, а та двојица су прерасла у двије хиљаде па двадесет хиљада па сто педесет хиљада идући за Христом и борећи се за оно основно право сваког човјека, а то је слобода“ казао је на крају свог гостовања на Интернет литији драматург и режисер Радисав Јеврић.

Раде Дуловић