Mitropolit Reakcije

Реакције на упокојење Митрополита Амфилохија: Од данас Његош није више сам

Патријарх српски Иринеј:

– Ово је један од најтужнијих дана за нашу Цркву. Велики губитак и велика жалост. Отишао је један добар човек и врстан теолог. Нисмо то очекивали, надали смо се ће све бити добро завршено. Нека му Бог да вечно блаженство. Лишени смо велике личности – рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски Иринеј изјавио је данас да смрт митрополита Амфилохија представља један од најтужнијих дана у историји Српске православне цркве и да је српски народ остао без једне велике личности.

Матија Бећковић:

Песник и академик Матија Бећковић дубоко је потресен због смрти митрополита Амфилохија.

Бећковић је за “Новости” дрхтавим гласом само кратко рекао:

– Бог га је позвао у исти дан кад и Светог Петра и владику Рада. Ми плачемо а он се радује.

(Новости)

 

Арно Гујон, хуманитарац:

– Са великим болом сам примио вест да се Митрополит Амфилохије јутрос упокојио. Делим тугу са свима вама, посебно са Србима из Црне Горе којима је био духовни отац. Од данас Његош више није сам, Црна Гора је добила још једног чувара! – написао је на свом Фејсбук налогу Арно Гујон.
Упокојио се нас свијетли и свети владика, пјесник и витез Амфилохије Радовић. Тужни су сви православни народи у свијету, тужан је читав српски род а највише Његошева Црна Гора коју је обновио и подигао на Ловћенску висину и вратио јој стару славу!