Otac Slobodan Zekovic

Сабор Светог архангела Михаила торженствено прослављен у Саборном храму у Бару

Име: 22.11.2019 Otac Slobodan Zekovic Arandjelovdan; Опис: Сабор Светог архангела Михаила торженствено прослављен у Саборном храму у Бару Тип: audio/mpeg

На празник Светог архистратига Михаила и осталих сила небеских бестелесних, у Храму Светог Јована Владимира у Бару служена је Света литургија.

Началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић, а саслуживали су протојереј Љубомир Јовановић и јереј Младен Томовић. За пјевницом су одговарали Василије Ускоковић, Дејан Томовић, Радмила Вујановић и Анета Самарџић.

Након прочитаног Јеванђеља отац Слободан је честитајући празник је подсјетио да Свети ангели јесу бестјелесна умна бића, умне силе, које стоје око Престола Божијега и непрестано узносе славу и хвалу Господу.

Још од најранијих времена знали су људи за постојање Светих ангела, али је било како у Старом завјету, тако и у почецима хришћанства код неких јеретика, погрешних учења о Светим ангелима која су често прелазиле у неку врсту идолопоклонства. Али је Црква Божија установила правилно, исправно поштовање Светих ангела захваљујући откривењима Божијим којих су били удостојени свети људи који су били, како чусмо у Јеванђељу, безазлени, чистога срца, просвећеног, какав је међу првима био Апостол Павле, који би удостојен да буде издигнут до трећега неба.“