Sabranje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko primorske

Sabranje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske

Ime: 14.06.2021 Mitropolit Joanikije Stanjevici; Opis: Sabranje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Svete Trojice – Stanjevići kod Budve, danas 14. juna, na praznik Prepodobnog Justina Ćelijskog počeo je sabor sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije-crnogorsko primorske. Svetom službom Božijom načalstvovao je Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

U arhipastirskoj besjedi nakon pročitanog jevanđeljskog začala o Gospodu kao istinskom čokotu (Ja sam istinski čokot, i Otac moj je vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne rađa roda odsijeca je; a svaku koja rod rađa čisti je da više roda rodi), izabrani Mitropolit Joanikije je kazao da se ova priča odnosi na svakog hrišćanina. Vladika je kazao da kao što kroz čokot, koji crpi sve iz zemlje, svaka loza dobija život i sposobnost da rađa, tako i hrišćani koji se nakalemljuju na taj istinski čokot, koji je Hristos, dobijaju istinski život. Ovo se, kako je kazao, odnosi na sve hrišćane, a posebno na sveštenoslužitelje jer se od njih očekuje da rađaju i plod donose.

“Plodovi sveštenoslužitelja koje treba da donose ovome svijetu su istina Božija, Jevanđelje, blaga riječ, blaga vijest, pravda, ljubav, dobrota”, besjedio je vladika, podsjetivši da Gospod daje sveštenoslužiteljima, pastirima, duhovnicima snagu da nose bremena svoga naroda i da ga duhovno vode.

Izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije se u besjedi osvrnuo na lik i djelo Svetog Justina Ćelijskog kao pravog obrasca pastira, učitelja i sveštenoslužitelja, kao i na Svetog Justina mučenika koga danas takođe proslavljamo. Primjetio je da između njih dvojice postoji velika sličnost te da su i jedan i drugi puni velike i bezgranične ljubavi prema Gospodu bili spremni da život svoj u svakom momentu polože za Hrista. Justin mučenik je svjedočeći Jevanđelje i položio svoj život za Gospoda, a Prepodobni Justin cijeloga svoga života, naručito u komunističkom  vremenu, bio je mučenik savjesti.

“On je obrazac i pastira i učitelja i sveštenoslužitelja. Šta vidimo kao dvije njegove glavne osobine? Veliku ljubav prema Gospodu. Uvijek se trudio da ugodi Gospodu, bio je veliki molitvenik, asketa, podvižnik saraspinjući se svome Spasitelju Hristu Gospodu iz ljubavi prema Njemu, odgovarajući na ljubav Božiju koja se žrtvovala, jer je Gospod Isus Hristos prinio samoga sebe na žrtvu  za sve nas, svoju krv izlio za oproštaj naših grijehova. Prepodobni Justin je odgovorio na tu ljubav, saraspinjući se svome Gospodu u sve dane svoga života, dodajući podvig.”

Isto tako, naglasio je vladika, vidimo i njegovu veliku ljubav prema znanju, prema nauci, a nauka je logos, a logos je Hristos:

“To je jedna te ista ljubav, samo na drugi  način ispoljena. Čovjeku je dato i usađeno u njegovo srce i duhovno biće želja za saznanjem, a sveznanje je u Gospodu, u logosu. On je uspio da spoji, ono što  rijetko ko uspijeva da sjedini: podvig i učenje, po primjeru Svetoga Save, stalno se udubuljujući u smisao riječi Božijih, stalno se udubljujući u smisao života, a smisao je Gospod.Tako je dakle tragao i svo svoje biće i snagu svog uma i volje prinio Gospodu na dar, tvoreći onu riječ kako treba ljubiti Boga svom dušom svojom, svim  srcem svojim, svom mišlju svojom i svom snagom svojom, cijelim  svojim bićem.”

Govoreći o današnjem svešteničkom sabranju Mitropolije crnogorsko-primorske u manastiru Stanjevići na praznik prepodobnoga oca našeg Justina Ćelijskoga, izabrani Mitropolit Joanikije je naglasio da to nije slučajno. Otac Justin je bio duhovnik našem blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju i “kao što je otac Justin procvjetao velikim duhovnim darovima u onoj starijoj generaciji naših duhovnika i sveštenoslužitelja, tako je i naš blaženopočivši Mitropolit procvjetao velikim darovima i toliko mnogo učinio, oslanjajući se uvijek na tu riječ Božiju Ja sam čokot, a vi  loze“ .

“On se pricijepio na čokot istinski, a to je Hristos. I Hristos mu je davao snagu kao što čokot daje snagu lozi da rađa. I tako jedino možemo razumijeti veliko djelo našeg blaženopočivšega Mitropolita i svih onih koji su bili njegovi saradnici, koji su se takođe pricijepili i sjedinili sa istinskim čokotom Hristom. On je bio pastir svima nama, i sve nas je rukovodio i pokazao nam kako bez Hrista ne možemo činiti ništa i kako sa Hristom možemo učiniti sve. Često je ponavljao: sve mogu u Hristu Isusu, koji mi moć daje, govoreći zajedno sa apostolom Pavlom tu  riječ. To je bilo ispovijedanje njegove vjere”, rekao je vladika Joanikije.

Na kraju svog arhipastirskog slova Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je naglasio da je današnji sabor sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije-crnogorsko primorske zapravo podsjećanje na njihovu svetu dužnost: šta ona znači i kako se Sveta služba vrši, koji je njen smisao i značaj za njihovo spasenje i za spasenje naroda.

“Neka Bog da, kao što smo se danas ovdje sabrali na ovoj Svetoj službi u zajednici  Duha Svetoga, u radosti i međusobnoj ljubavi, da tako uvijek nastavimo, i da se među nama umnožava bratska ljubav, sloga. Da jedni druge podržavamo i pomažemo u dobru u službi, da jedni druge hrabrimo, treba nam to. Mi smo kao ljudi slabi, ali kad smo sa Gospodom i kada smo u ovoj našoj službi oslonjeni na Hrista, koji je istinski čokot, onda će on sigurno dati da i mi donosemo plodove Gospodu, na radost našem narodu, na spasenje i radost našega duhovnoga potomstva. Amin, Bože daj! Živjeli na mnogaja ljeta!“

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović